Met nieuw bestuur zet Nelis in op nieuwe koers met impact

Sociaal ondernemers zijn constant in ontwikkeling. Ze pakken aan en op en laten zien hoe de impactbranche onderweg is naar een eigen onderscheidend vermogen. Zo ook Nelis, het sociaalste glazenwassersbedrijf in Nederland. Nelis Company en stichting Nelis gaan voor impact. Mede daarom treedt bij de stichting een nieuw bestuur aan: “De bestuursleden staan te popelen om bij te dragen aan de impactbelofte en de opschaling van Nelis door sociaal ingekochte glazenwassersopdrachten.”

Nelis Company heeft samen met stichting Nelis een impact first missie”, geeft Ian Smeyers aan als we hem spreken na de bestuursvergadering met het nieuwe bestuur van stichting Nelis. Hij heeft zojuist zijn vertrek als bestuurder bekend gemaakt en wil verder met een onafhankelijk bestuur en transparantere bedrijfsvoering.

Rebranding, positionering, certificering
Als DGA van Nelis is het dan tijd om ruimte maken en mijn medebestuurders waren ook van mening dat het tijd was voor een frisse wind”, vervolgt Ian. “We hebben afscheid genomen van het oude bestuur waar ikzelf, Petra de Bruin (redacteur Schoonmaakjournaal) en Adri Ruis (oud CEO Schuitema – C1000) een periode van 3 jaar hebben toegewerkt naar Nelis als sociale onderneming met als resultaat de re-branding van Nelis, de positionering als sociale dienstverlener en het behalen van het hoogste PSO-certificaat 30+.”

“Het nieuwe bestuur popelt om mandaat te hebben voor de sociale inkoop en impact van glazenwassersopdrachten”

Nieuwe mensen en ideeën
“Het nieuwe bestuur heeft een heel andere rol”, vervolgt vertrekkend bestuurder Petra. “Los van het gegeven dat je na 3 jaar plek wil maken voor nieuwe mensen met nieuwe ideeën, heeft Nelis nu expertise in huis gehaald op het gebied van circulariteit, grondstofmanagement, duurzame mobiliteit en zorg. Wij denken als vertrekkend bestuurders dat deze verjonging en verbreding gaat helpen om naast de impactdoelstelling op ‘people’ (meer duurzame banen voor Koekeloerders) ook de impactdoelstelling op ‘planet’ kan worden behaald en daarop kan worden toegezien.”

3 bestuursleden
Het nieuwe bestuur bestaat voorlopig nog uit 3 leden: voorzitter Ailin Haijer, strategisch adviseur bij Freddify en voorheen projectmanager Circulaire Economie & Klimaat bij MVO Nederland, secretaris Mirjam Brands en penningmeester Wim van Es, die Nelis al langer kent uit het Haagse en als accountant en partner verbonden is aan Grant Thornton NL. Het nieuwe bestuur staat te popelen om als maatschappelijk geweten een mandaat te hebben om naast glazenwassersopdrachten die op steeds grotere schaal sociaal worden ingekocht ook echt te waarborgen op de impactbelofte.

“Veel ondernemers hebben een tekort aan gekwalificeerde mensen”

Tekort aan gekwalificeerde mensen
De kersverse voorzitter Ailin neemt het stokje als jonge voorzitter (32) over van de oprichter en voorzitter van het eerste uur – Ian Smeyers – en vertelt: “Het ontwikkelen van nieuwe leerwerktrajecten ofwel academies voor andere branches, die gestoeld zijn op De Nelis Aanpak (DNA) spreekt me aan. Ik weet vanuit mijn achtergrond bij MVO Nederland, dat veel meer ondernemers in andere branches een tekort aan gekwalificeerde mensen hebben. Nelis heeft kennis van en ervaring met de doelgroep en een bewezen methode. Ik wil graag bijdragen aan een betere wereld en de route die ik voor mezelf uitstippel is ook gedreven op waardecreatie. Daar past deze voorzittersrol bij. Al is dat slechts een label. We gaan dit als bestuur echt samendoen en Ian blijft als adviseur van de stichting ook nauw verbonden”

Sterke relatie organisatie en bestuur
Mirjam is ook enthousiast: “‘Het is gaaf om te zien dat wij als bestuur een prioriteitsaandeel hebben, waarvoor een sterke relatie tussen de organisatie en het bestuur nodig is, dit biedt ruimte om aan beide kanten van elkaars kennis en kunde te leren. Hierbij is Ian bereid om transparant te zijn en de nieuwe governance structuur te omarmen.  Verder vind ik het mooi om te zien dat er bij Nelis duurzame en maatschappelijke doelstellingen gecombineerd worden waarbij ik als bestuurder mag helpen.”

Met frisse zin vooruit
Het nieuwe bestuur (op de foto van links naar rechts: Mirjam Brands, Ian Smeyers, Ailin Haijer en Wim van Es) kijkt samen met Ian Smeyers in de zon met frisse zin vooruit naar mooie projecten en een inspirerende samenwerking. Maar de bestuursleden staan ook even stil bij de goede basis en belangrijke stappen die het vorige bestuur (foto met coach Anke Rijndorp, Petra de Bruin, Ian Smeyers en Adri Ruis) heeft gezet, waardoor het merk en de footprint van Nelis landelijke bekendheid geniet in de schoonmaakbranche en zelfs een beetje daarbuiten.

Meer weten? Kijk op www.nelis.company of meld je aan voor een rol als bestuurder. Het nieuwe bestuur kijkt in de boardroom nog naar twee lege plekken.
#nietverzurenmaarbesturen #nietgamenmaarzemen

×