Glamour en intriges in de schoonmaak: boek van Henk Cornelisse eerbetoon aan de nieuwe helden van onze samenleving

Glamour en schoonmaak; je associeert ze niet direct met elkaar. Toch koos Henk Cornelisse bewust voor de titel Glamour en intriges voor zijn in september verschenen boek. “Schoonmaak komt ten onrechte meestal alleen in het nieuws als er wat negatiefs te melden is. Ik wil juist de positieve kant belichten. In mijn boek lees je dus vooral leuke verhalen, maar ook bekende, spannende en ontroerende. Het is een feest van herkenning, verbazing en ontdekking.” Of je nu in de schoonmaak werkt of niet, of dat je met de schoonmaakbranche kennis wilt maken, het boek Glamour en intriges geeft je een breed en recht-voor-z’n-raap beeld. In 160 pagina’s maakt Henk je deelgenoot van zijn 50-jarige carrière in en de wereld van de schoonmaak. Over leestips gesproken, dit boek is er een.

Op de foto reikt Henk met trots het eerste exemplaar van Glamour & intriges uit aan Jacco Vonhof, directeur van Novon Schoonmaak en voorzitter van MKB Nederland

Dagelijks zorgen meer dan 150.000 mensen op ontelbare leef-, werk- en publieke locaties in Nederland en in vaak onzichtbare uren voor schone en veilige omstandigheden. Henk begon zelf ooit bij een schoonmaakbedrijf. Waarom hij op de advertentie van administratief medewerker reageerde? Het antwoord heeft hij nog steeds niet: “Gewoon omdat de advertentie me aantrok”. Het wereldje van schoonmaak raakte hem, positief. Niet verwonderlijk dat hij er 50 jaar nadien op inmiddels 71-jarige leeftijd nog steeds in rond loopt en op een veelzijdige carrière kan terugkijken als administrateur, ondernemer, eigenaar, adviseur, vakredacteur en auteur.

Bekende verhalen
“We kennen allemaal de voorbeelden dat een portefeuille op een kantoor verdwenen is en dat de schoonmaker er direct op aan gekeken wordt. Een van mijn opdrachtgevers, toen ik in de zeventiger jaren nog directeur-eigenaar van schoonmaakbedrijf De Gast in Amsterdam was, meldde mij ook zo’n incident. Ik wist 100% zeker dat onze schoonmaakster het niet had gedaan. Achteraf bleek de portefeuille bij de opdrachtgever thuis te liggen. Zijn excuses aanbieden? Nee, dat deed hij niet. Ik heb ‘m daarop aangesproken. Ook dat mocht niet helpen.”

Eerbetoon aan de nieuwe helden van onze samenleving
Respect is een ‘ding’ in de schoonmaak; dat is een van de redenen waarom Henk ging schrijven en waarmee hij zijn boek afsluit: Respect. We kennen Henk als kritisch auteur van vakblad Clean Totaal, die zijn nek uitsteekt en gevoelige onderwerpen aan de kaak stelt. Maar een boek schrijven is andere koek. “Een boek is een kwestie van verzamelen en elimineren. Glamour en intriges telt nu 44 verhalen. Je begint eraan, gaat terug in de tijd en denkt na over ‘wat is me bijgebleven?’. Ik schreef 60 a 70 hoofdstukken, maar een boek moet interessant en leuk blijven, je moet de lezer blijven inspireren. Dus moest ik saneren. Boeken schrijven is de kunst van het weglaten.”

Hartverwarmende BN’ers
André Hazes, Sjaak Swart, Jaap van Zweden, Ferdinand Grapperhaus: het zijn enkele BN’ers die de revue van Glamour en intriges passeren. “Ik was eens als vakbladredacteur te gast op het trainingskamp van het Nederlands elftal en raakte in gesprek met voetballers. Toen ze informeerden naar mijn beroep en ik vertelde: ‘ik schrijf over schoonmaak’, verbaasden ze zich erover en raakten we in gesprek. Ik vroeg ze: ‘geef je je schoonmaker wel eens een compliment? ‘Nee’, gaven ze toe, maar Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar en nog een paar profvoetballers hebben het alsnog gedaan. Mooi toch?!”

Romances op de werkvloer
Glamour en intriges is een feest van herkenning, ontdekking en verbazing. “Er gebeurt meer in de schoonmaak dan mensen zich kunnen bedenken. Er ontstaan ook romances. Ik had een opdrachtgever die nogal kritisch was en het bloed onder de nagels van onze schoonmaker en objectleider haalde. Hij had een klacht. Ik liep met hem een rondje door het pand en merkte op: ‘je kunt hier van de grond eten, wat is het probleem?’ Toen hij een in hoek van het tapijt liggende paperclip liet zien, die daar twee weken lag, maakte ik duidelijk dat we deze dagelijks schoon hadden gemaakt. Mijn reactie verbaasde hem, maar ik was duidelijk. Het mooie is dat dit heldere gesprek tot een langdurige relatie heeft geleid en dat de opdrachtgever later met onze rayonleider is getrouwd.”

“Dat maakt onze branche zo bijzonder en mooi”
Henk kan uren over Glamour en intriges vertellen. Over zijn undercover-actie voor een reportage over treinschoonmaak in de nachtelijke uren (“binnen het uur viel ik door de mand en hadden de schoonmakers door dat ik geen echte schoonmaker was”). Over zijn mooiste moment aller tijden, toen de eerste groep van de dagschool voor de schoonmaker met trots hun voor velen eerste diploma uitgereikt kreeg (“hele gezinnen waren erbij, het was zo bijzonder dat het familielid een vakdiploma had behaald”).

“Als je kansarme mensen zonder werk aan een baan kunt helpen en in een vak kunt scholen, dat is toch fantastisch. Dat voelt goed, dat doet goed. En dat maakt onze branche zo bijzonder en mooi.”

Wil je het boek Glamour en intriges bestellen? Dit is het ISBN-nummer: 9789090334813 of klik op deze bestellink op de website van Clean Totaal.

HTR Media, de lokale omroep van Gemeente Heusden, besteedde een uitzending van ‘Anders dan anders’ aan het boek ‘Glamour en intriges’ met Henk Cornelissen. Terugkijken kan via deze link.