Lisa Lemmens (Hectas) over SVS opleidingen: “Je ontwikkelen het mooiste wat er is”

juni 19, 2018 in Schoonmaakmensen

Lisa werkt bij HECTAS Facility Services en rondde in mei met succes de Basisopleiding Direct Leidinggevenden + Module Ziekteverzuim (niveau 1) af. Wat motiveerde Lisa om deze opleiding te volgen en wat zijn haar ervaringen? SVS Opleidingen in gesprek met Lisa Lemmers.

“Ik werk sinds 2012 voor HECTAS Facility Services. Ik ben begonnen als schoonmaakmedewerker in Druten. Nadat ik een aantal jaar bij Hectas werkte, kreeg ik de kans om mijn rayonleidster Bianca te ondersteunen in haar werkzaamheden. In 2016 werd ik door mijn werkgever uitgeroepen tot beste schoonmaakster van Oost-Nederland. Een enorme eer.”

Mijn vak beter uitoefenen
“Op dit moment werk ik als meewerkend voorvrouw 2. In deze functie vallen 5 regio’s en 7 locaties met 145 panden en +/- 50 dames onder mijn verantwoordelijkheid. Afgelopen jaar kreeg ik van Hectas de kans om bij SVS de Basisopleiding Direct Leidinggevenden + Module Ziekteverzuim (niveau 1) te gaan volgen. Ik vond dit geweldig. Zo kon ik mijn kennis verbreden en extra handvaten krijgen om mijn vak nog beter uit te oefenen.”

LSD-techniek
“De opleiding werd gegeven door SVS docent Dinka de Winkel. Keer op keer wist zij de groep te motiveren met leuke en uitdagende opdrachten. Ik heb tijdens de lessen veel geleerd van Dinka. Maar ook van mijn collega’s. Veel van de stof was bekend en op een bepaalde manier vanzelfsprekend. Maar de opleiding heeft mij vooral geholpen in te zien hoe belangrijk communicatie is, bijvoorbeeld door het op de juiste wijze feedback geven aan je personeel. Of hoe belangrijk het is om tijdens een gesprek met een klant niet alleen, maar de LSD-techniek (luisteren, samenvatten, doorvragen) toe te passen, maar ook om de emotie van dat moment te voelen en te benoemen. Bijvoorbeeld wanneer er frustratie dreigt, of juist bij zaken die erg goed gaan. Je ontvangt zoveel meer begrip wanneer je echt naar elkaar luistert.”

Module Ziekteverzuim
“Ook heb ik geleerd hoe je het beste vragen kunt stellen. Open vragen leveren doorgaans meer op dan gesloten vragen. In de module Ziekteverzuim heb ik geleerd te kijken naar een plan van aanpak bij re-integratie en hoe voer je leuke en minder leuke gesprekken. En niet onbelangrijk, het stellen van grenzen.”

Persoonlijke groei
“Een persoonlijk aspect van deze opleiding is dat ik mij bewust ben geworden van mijn persoonlijke groei. Je permanent ontwikkelen is het mooiste wat er is. Nog steeds groei ik in wat ik dagelijks doe.”

Ik vind het een uitdaging om samen met mijn mensen te bouwen aan een kwalitatief team, dat iedere dag met plezier naar het werk gaat. Met als belangrijkste doel, een tevreden klant.”

Schoonmaak ondergewaardeerd
“Ons werk vraagt om veel vakkennis en de klant waardeert een schone omgeving. Ik vind het dan ook jammer dat het vak schoonmaken nog steeds wordt ondergewaardeerd. Werken in de schoonmaak vraagt lichamelijk en geestelijk veel. Vroeger was schoonmaken een beroep dat vooral door lager opgeleide mensen werd gekozen, of omdat men geen andere baan kon vinden. Maar geloof mij, schoonmaken is een echt vak!”

Iedereen trots op z’n werk
“Schoonmaken is vooral een dienstverlenend beroep. Wij zijn het visitekaartje van ons bedrijf. Gelukkig heeft Hectas heel leuke klanten en dringt het besef en de waardering bij onze klanten steeds meer door. Ik vind dan ook dat iedereen die in de schoonmaak werkt, trots mag zijn op zijn werk.”

“Ik kan de Basisopleiding Direct Leidinggevenden + Module Ziekteverzuim (niveau 1) van SVS van harte aanbevelen aan iedereen die werkzaam is een leidinggevende functie. De opleiding is pittig, maar zo de moeite waard.”

Reactie van Hectas
Lisa is een enthousiaste jonge collega, die met haar inzet en betrokkenheid een mooie bijdrage levert aan HECTAS voor onze klanten. Ik ben heel trots op haar en de hele groep, die mee heeft gedaan aan deze opleiding. Werken in de schoonmaak is uitdagend en vaak complex, doordat je met vele mensen met verschillende achtergronden samen het beste voor de klant wil bereiken. Samenwerken en goede communicatie zijn dan essentieel. Ik ben het eens met wat Lisa beschrijft: schoonmaken is een vak dat vaak onderschat wordt, maar uitermate belangrijk is voor onze samenleving. Iedereen vindt het fijn om in een schone en daarmee gezondere omgeving te leven, maar er wordt niet altijd beseft dat vele mensen daar een bijdrage aan leveren. Wij beseffen dat heel goed bij HECTAS en zijn volop bezig om onze mensen te ontwikkelen en op te leiden, zodat zij de taken beter en met meer plezier kunnen uitvoeren.

Ik wil de hele groep hartelijk bedanken voor hun inzet en betrokkenheid!

Barbara Bertina-van Lokven
directeur HR bij HECTAS Facility Services

Delen