CSU leidt statushouders op tot gediplomeerd schoonmaker

oktober 25, 2017 in Schoonmaakmensen

schoonmaakjournaal_csu_statushoudersSamen met zes gemeenten in het zuiden van het land en Seiso Opleidingen leidt CSU statushouders op tot schoonmaker. Eind september gingen de eerste 22 statushouders aan de slag. Het initiatief is een uitvloeisel van het project ‘Kweekvijver medewerkers Dienstverlening’. AgriFood Capital is medefinancier van het project, waarin ook ROC De Leijgraaf participeert.

Het gehele traject duurt anderhalf jaar en bestaat onder meer uit een schoonmaakopleiding, een proefplaatsing en het BBL-traject Entree Dienstverlening. Het traject is een initiatief van een aantal gemeenten in Noordoost-Brabant: Cuijk-Grave-Mill, Boxmeer, Sint-Anthonis, Uden, Meierijstad en Oss. Die gemeenten dragen ook de kosten van het project, in samenwerking met AgriFood Capital.

Vast werk
CSU biedt de deelnemers in eerste instantie een stage aan. Tegelijkertijd volgen statushouders een onderwijsprogramma bij het schoonmaakbedrijf, gericht op het behalen van het RAS diploma basisschoonmaak. Ook krijgen de statushouders aanvullende opleidingen. ROC De Leijgraaf verzorgt het traject voor het diploma BBL Entree Dienstverlening, Seiso Opleidingen is verantwoordelijk voor de schoonmaakopleiding en de lessen in vakgericht Nederlands. Doelstelling is dat CSU na afloop van het traject de statushouders een vaste baan aanbiedt. Veel statushouders komen na het krijgen van hun verblijfsvergunning in Nederland maar moeilijk aan de slag. Diploma’s uit een ander land tellen meestal niet, de taal is een struikelblok en de weg naar een betaalde baan is onbekend. In veel branches is er echter een tekort aan mensen, zoals schoonmaak, food en catering.

Over CSU
CSU kwam in 2016 uit het jaarlijkse onderzoek van MT100 als meest gewaardeerd schoonmaakbedrijf van Nederland uit de bus. CSU is vanuit diverse vestigingen landelijk actief in schoonmaak. De onderneming heeft hoofdvestigingen in Uden, Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Rijswijk en Barendrecht. CSU biedt werk aan 13.000 mensen en behoort tot de top 3 van schoonmaakbedrijven in Nederland. CSU is een familiebedrijf, waarin ook het management participeert. Het bedrijf is gecertificeerd met het OSB-Keurmerk en de CO2-prestatieladder. CSU won in 2012 als eerste Nederlandse schoonmaakbedrijf de MVO-award en prolongeerde die titel met de winst van Golden Service MVO Award 2015. In datzelfde jaar won het de eerste Golden Service Innovatie Award. Het bedrijf ontving diverse keren het predikaat Best Managed Company. In 2017 werd CSU voor het vierde jaar op rij gecertificeerd als ‘Top Employer Nederland’.

Delen