Asito, Dejo, EW, Hago Next en Hago Food in finale Schoonmaker van het Jaar

oktober 31, 2017 in Schoonmaakmensen

Wie wordt op donderdag 7 december verkozen tot Schoonmaker van het Jaar 2017 Nederland? Vijf schoonmakers zijn in de race om de felbegeerde award naar huis te nemen:  Hassan el Hachimi van Asito Medical, Janice Goossens van Dejo Schoonmaakorganisatie, Gladys Amoah van EW Facility Services, Ivanka Besirevic van Hago Next en Peter van Nuenen van Hago Food.

In Het Ketelhuis in Eindhoven vindt de verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar voor België en Nederland op donderdag 7 december plaats. Aan de jury de moeilijke taak om de winnaars aan te wijzen. Elke inschrijving voor Schoonmaker van het Jaar gebeurt op basis van criteria, zoals inzet, betrokkenheid, motivatie, opleiding, ervaring en kennis(overdracht). Juryleden geven de ingediende kandidaten individueel op basis van de criteria cijfers. Die cijfers komen bijeen en worden nogmaals besproken.

Uit alle kandidaten kiest de onafhankelijke jury zo tien halve finalisten voor België en tien halve finalisten voor Nederland. Zij krijgen een bezoek van een van de juryleden, waarbij het jurylid vaak met opdrachtgever, schoonmaakbedrijf en natuurlijk de schoonmaker zelf praat en de balans opmaakt. Ook dan spelen de eerder genoemde criteria weer een belangrijke rol. Schoonmakers zijn best nerveus voor zo’n bezoek, maar vinden het ook leuk. “Ik vind het al een eer op zich dat ik word gezien”, reageert een van de schoonmakers.

Verrassend
Soms komen juryleden bijzondere situaties tegen. Zoals een erbarmelijk hotel, waar de schoonmaker in kwestie toch er het beste van maakt. Of een schoonmaker die niet daadwerkelijk op de werkvloer blijkt schoon te maken. Terwijl dat wel een vereiste is in de criteria. Dan valt die betreffende schoonmaker helaas af.

Na de bezoeken leggen de juryleden hun bevindingen en de scores naast elkaar. Die beraadslaging is moeilijk genoeg, want de 20 halve finalisten zijn nu eenmaal niet voor niets zo ver gekomen. De hamvraag dan: wie zijn de vijf finalisten voor België en wie zijn de vijf finalisten voor Nederland? Uit dat beraad, waarbij de juryleden niet over een nacht ijs gaan, zijn deze kandidaten gekozen.

De vijf finalisten van Nederland
(in alfabetische volgorde)

Gladys Amoah – EW Facility Services/Ibis Amsterdam Centre Hotel
Jury: “Ze is enorm trots op haar deel van het hotel. Ze levert ook heel erg goed werk af. Ze was in tranen toen ze hoorde dat ze halve finalist is, maar nu mogen we haar ook verwelkomen in de finale. Ze heeft geen supervisor die haar aanstuurt. Ze maakt haar eigen planning en is eigenlijk de moeder van de groep. Ze neemt dan ook nieuwe medewerkers onder haar hoede. Aan hen laat ze zien hoe het moet. Dan pakken ze samen de schoonmaak op en vervolgens moet de ingewerkte nieuwe medewerker het zelf doen.”

Ivanka Besirevic-Curcic – Hago Next/Oceanco
Jury: “Ivanka werkt in een omgeving waar droomschepen worden gemaakt. Stel je de schepen voor een in hangar met aan de zijkant galerijflats. Onderaannemers van allerlei nationaliteiten zijn er aan het werk en er komen ook klanten vanuit alle werelddelen over de vloer. Het kan er soms een bende zijn met stof en troep om de boot, maar zij maakt alles weer spic en span. Ze heeft ook representatieve functie naar klanten toe. We waren echt van haar onder de indruk.”

Janice Goossens – Dejo Schoonmaakorganisatie/Jan van Dam Transport/Stadskantoor Gemeente Oudewater
Jury: “Wat een heerlijk persoon om bij in de buurt te zijn. Ze is van oorsprong Engels, werkt ondermeer bij het transportbedrijf en iedereen loopt daar met haar weg. Bij het transportbedrijf troffen we in de kleedkamer geen enkele methodefout aan. Hoe krijg je het in die omgeving met trucks en overalls voor elkaar? Medewerkers en directie van het transportbedrijf dragen haar op handen. Echt met recht een schoonmaaktopper.”

Hassan el Hachimi –  Asito Medical Noordwest/Universiteit Utrecht
Jury: “Nog zo’n topper. Hassan is een supervrolijke man. Hij pakt de moeilijkste vloeren aan en gaat daarbij net zover totdat hij een oplossing heeft gevonden. Zijn favoriete dag is de maandag, omdat hij dan weer aan de slag mag met vloeren. Als Hassan vindt dat een bepaalde vloer moet worden opgepakt, dan mag hij dat gewoon in gang zetten. De facturatie komen we later dan wel uit, zegt de opdrachtgever. Dat straalt vertrouwen uit. Hij is een ambassadeur voor het schoonmaakvak.”

Peter van Nuenen – Hago Food & Industry/Friesland Campina
Jury: “Peter overtreft het aantal werkzaamheden dat je normaal gesproken zou kunnen oppakken in een uur schoonmaken in de fabriek. Dat komt door zijn ervaring, maar hij werkt toch heel netjes. Hij werkt steady en heeft een eigen werkmethodiek ontwikkeld. Dat in een omgeving waar je soms in 60 meter hoge torens moet klimmen. Daar zitten strenge veiligheidseisen aan vast. Ook omdat melkpoeder zeer brandbaar is. Peter is daarom streng als hij nieuwe medewerkers traint, maar ook geduldig. Hij is praktisch en intelligent. Een kanjer van een man die de veiligheidslat hoger legt dan menig veiligheidsdeskundige.”

Gerelateerd artikel:

Ivanka, Derya, Lucie, Tuncay, Brahim en Peter zijn Hago’s Schoonmakers van het Jaar

Delen