Vluchtelingen volgende week aan tafel bij Nationaal Integratiediner

oktober 1, 2015 in Nieuws, Nationaal Integratiediner

Nationaal IntegratiedinerVluchtelingen gaan aan tafel bij het Nationaal Integratiediner, dat donderdag 8 oktober zijn eerste lustrum viert. Dat gebeurt onder meer in het stadion van Heracles in Almelo, waar dit jaar 500 deelnemers worden verwacht. Door ook mee te koken willen de aanwezige vluchtelingen laten zien en laten proeven, dat hun komst een verrijking voor Nederland is.

Almelo is een van de vele honderden plaatsen, waar dit jaar het Nationaal Integratiediner wordt gehouden. Duizenden Nederlanders en niet-Nederlanders van diverse afkomst zullen zo voor elkaar koken en met elkaar aan tafel gaan. Om elkaar beter te leren kennen en om te ontdekken dat diversiteit een rijkdom is en geen bedreiging.

Mega-event
Het Nationaal Integratiediner is een initiatief van schoonmaakbedrijf Asito. Van de ruim 10.000 werknemers van Asito is meer dan de helft niet van traditioneel Nederlandse afkomst. Wat in 2011 begon als een klein initiatief aan een paar keukentafels, is inmiddels uitgegroeid tot een mega-event, waaraan tal van bedrijven en instellingen deelnemen. Zo is het diner in Almelo mede een initiatief van Vluchtelingenwerk Oost Nederland.

Asito-directielid Ron Steenkuijl: “Initiatieven als het Nationaal Integratiediner zijn op dit moment van essentieel belang. Onze samenleving staat onder druk door de komst van veel vluchtelingen. Dat is begrijpelijk. Maar we moeten niet bang zijn. Met het diner brengen we vele duizenden mensen van diverse achtergronden bij elkaar, die het samen koken en eten zonder twijfel als een verrijking ervaren”.

Motto
Mensen verbinden + verschillen vieren = kansen vergroten. Dat is opnieuw het motto. De vijfde editie van het Nationaal Integratiediner verwacht dit jaar alle voorgaande records te verpletteren. Vorig jaar zaten op 200 locaties meer dan16.000 mensen met elkaar aan tafel; dit jaar is de verwachting dat het aantal deelnemers de 20.000 overstijgt.

Een kleine selectie uit de locaties waar dit jaar het Nationaal Integratiediner wordt gehouden: De Resident, het kantoor van het ministerie van Sociale Zaken; de Houtzagerij in de Schilderswijk in Den Haag; NS-stations in onder meer Amsterdam; luchthaven Schiphol; Universiteit Utrecht; Wehkamp in Zwolle; ROC Nijmegen, waar 1000 deelnemers worden verwacht; Museum voor Volkenkunde in Leiden; Bruynzeel Storage Systems in Panningen en VU Medisch Centrum Amsterdam.

Lustrumboek
Ter gelegenheid van het eerste lustrum van het Nationaal Integratiediner verschijnt ook het boek Een broodje heimwee van fotograaf Marcel Prins en journalist Peter Henk Steenhuis. Met de keuken als decor verzamelden zij verhalen van twaalf schoonmakers van zeer diverse achtergrond. Het zijn verhalen over geur en verlangen, weemoed en hoop, teleurstelling en heimwee. Over de rijkdom dus, van diversiteit.

Meer informatie: www.nationaalintegratiediner.nl

Delen