Terugblik OSB bijeenkomst AWOG: hoe bied je arbeidskrapte het hoofd?

Een krappere arbeidsmarkt: wat betekent dat voor mijn bedrijf? Hoe kom ik aan voldoende geschikt personeel? En hoe doen andere bedrijven dat? Welke verleidingstips hebben zij? Tijdens de AWOG ledenbijeenkomst op 6 november in De Hall in Woerden werd het thema Arbeidsmarktkrapte verkend.

Wie denkt dat er in de kaartenbakken van UWV veel potentiële werknemers zitten die geschikt zijn voor het glazenwassersvak, komt van een koude kermis thuis. Petra de Jong, landelijk adviseur bij het UWV, heeft ter voorbereiding op deze bijeenkomst de bestanden van het UWV geanalyseerd. “Op dit moment zitten 93 er glazenwassers in, allemaal mannen en in de leeftijd van 27 jaar en ouder. Jongeren komen amper in de bestanden voor”.

Nederland vergrijst
Als je via UWV werknemers wilt werven, is het zaak om out of the box te denken. Bijvoorbeeld: hoe maak je het werk aantrekkelijker voor vrouwen? Of hoe zorg je dat oudere werknemers het vak kunnen blijven uitoefenen? De AWOG-bijeenkomst geeft niet gelijk antwoorden op deze vragen, maar de boodschap van UWV is duidelijk: Nederland vergrijst, richt je niet alleen op jongere werklozen, denk ook na over hoe je andere mensen het vak kan laten uitvoeren.

Vrouwen en oudere werknemers
Rob Slagmolen van VNO NCW/MKB adviseert om meer samen te werken en te kijken naar technologische ontwikkelingen die het werk makkelijker en lichter maken. Bijvoorbeeld met robots. “Hoe kun je het werk makkelijker maken of kun je het werk combineren met werk in andere sectoren. Als je naar de arbeidsmarkt kijkt, zit er veel potentieel onder vrouwen en oudere werknemers.”

Tips van collega-glazenwassersbedrijven
Ook twee glazenwassersbedrijven komen tijdens de OSB AWOG-ledenbijeenkomst aan het woord: Ian Smeyers van Stichting Nelis en Karin van Elten van Glazenwasserij Van Elten. Wat doen zij om jonge glazenwassers te vinden voor het vak? Lees via hun tips deze link naar de website van OSB.

Foto: AWOG-ledenbijeenkomst-6-november-2017-zaalimpressie-300×225.jpg