Schoonmakers in actie bij onderwijsgroep Groningen

SCHOOLKLOK-SCHOOLOp 13 maart hebben 60 schoonmakers actie gevoerd bij O2G2, de openbare onderwijsgroep Groningen. Al jaren strijden de schoonmakers op onder meer de basisscholen in Groningen voor genoeg tijd om hun werk te doen. Enkele weken geleden voerden zij een omgekeerde staking in basisschool De Beijumkorf; 30 schoonmakers poetsten de school eens goed op.

De directrice van die school sprak zich toen ook uit voor schonere scholen en meer tijd voor de schoonmakers. Veel ouders beklaagden zich toen al bij de schoonmakers dat kinderen niet naar de wc kunnen op school. Ook de enorme lagen stof en modder die maar blijven liggen is een groot probleem op de scholen. De vriendelijke actie werd gevolgd door nog een hele serie omgekeerde stakingen waarbij treinen, vliegvelden, gemeentehuizen  en universiteiten en ook ziekenhuizen een extra poetsbeurt kregen. Alle vriendelijke acties ten spijt, het cao-overleg tussen FNV-schoonmaak en de werkgevers liep toch vast.

Daarom stonden zo’n 60 schoonmakers op 13 maart bij de openbare onderwijsgroep Groningen. Zij vroegen voorzitter Dick Toornstra of hij ook vindt dat kinderen in Groningen een schone school verdienen. Tot grote ontsteltenis van de schoonmakers wilde hij daar niet op antwoorden. Schoonmaakster Marga Pluis vroeg hem bij herhaling :”Vindt u de gezondheid van kinderen op de basisscholen belangrijk, JA of NEE ?”. Een antwoord bleef uit. De schoonmakers hebben Toornstra verteld dat er de komende tijd meer acties zullen volgen. Daarna vertrokken zij richting de landelijke schoonmakersactie in Amsterdam.

Namens FNV-schoonmaak benoemde organizer Johan Kiel het optreden van O2G2   als: “ zeer onverstandig. De schoonmakers strijden niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de kinderen in de scholen. Wat dat betreft, had hij beter eens naar de gemeente Groningen kunnen kijken” Die denken al serieus na over het in dienst nemen van schoonmakers.”

FNV-schoonmaak lanceerde een filmpje over Gemeente Groningen: http://www.schoongenoeg.nu/2014/03/gemeente-groningen-wil-inbesteden/

×