Schoonmaker verliest rechtszaak door weigeren passende arbeid

VROUWE JUSTITIA-GERECHTSHOF-GRONINGENAls een werknemer tijdens zijn re-integratie weigert om passende arbeid te verrichten, vervalt zijn gehele loonafspraak. Uit een recente uitspraak van de Hoge Raad, op 6 juni, blijkt dat dit niet alleen het geval is voor de uren waarin hij de passende arbeid moet verrichten, maar ook voor de uren waarvoor hij arbeidsongeschikt is.

De Hoge Raad stelt voorop dat artikel 7:629 bedoeld is om de re-integratie en het herstel van een zieke werknemer te bevorderen. De sanctie op overtreding van deze wettelijke bepaling is dat de loonaanspraak volledig vervalt. Dat geldt dus ook voor het deel van de werktijd ,waarvoor de werknemer arbeidsongeschikt is en nog niet in staat is om te re-integreren. De werkgever moet de werknemer wel eerst waarschuwen over de consequenties van het weigeren van passende arbeid.

In de rechtszaak tussen de schoonmaker en de werkgever, trok de werknemer aan het kortste eind. Zijn werkgever had terecht de volledige loonafspraak laten vervallen.

Lees het hele artikel op Rendement.nl

×