Samenwerking Gascogne, Vebego en Eindhoven voor ‘witte’ banen

Gascogne schoonmaaksterAlle Eindhovenaren kunnen vanaf 25 april via de Gascogne Groep huishoudelijke hulp inhuren voor € 12.50 per uur. Elke inwoner kan hiervan gebruik maken, ook zonder indicatie. Een bijzondere samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, Gascogne Groep en Vebego maakt dit mogelijk.

Het tarief om een huishoudelijke hulp aan te vragen, is flink concurrerend voor de zwarte markt. Daarmee wordt het voor iedere inwoner van Eindhoven interessanter om ‘wit’ een professionele en opgeleide huishoudelijke hulp in te zetten. Maar bovenal biedt het 160 bijstandsgerechtigden (60 in 2016 en 100 in 2017) een baan voor negen maanden met mogelijkheid tot verlenging en een kans op een vaste arbeidsovereenkomst.

Rijksbudget
Gemeente Eindhoven heeft de helft van het rijksbudget dat beschikbaar is voor huishoudelijke hulp, € 1,3 miljoen, gekoppeld aan dit werkgelegenheidsproject met een social return-verplichting. Gascogne Groep is PSO gecertificeerd en voldoet daaraan.

Persoonlijke ontwikkeling
Gemeente Eindhoven en schoonmaakbedrijf Gascogne Groep werken al langere tijd samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een kans te bieden om te participeren. Gemeente Eindhoven draagt mensen vanuit de bijstand aan. Gascogne Groep gaat met deze mensen aan de slag in de vorm van een opleidingstraject. Dit traject bestaat uit een dienstverband en een opleiding om zowel op het gebied van schoonmaak als persoonlijke ontwikkeling een stap te maken. In de afgelopen jaren hebben tientallen mensen op deze manier hun plek op de arbeidsmarkt ingenomen.

Ervaring uitwisselen
Gascogne zal het project dragen en ervaringen uitwisselen met Vebego. Vebego, een internationaal opererend familiebedrijf actief in facility services, gezondheidszorg en publieke sector, heeft de ambitie te onderzoeken of ze dit initiatief ook bij andere gemeenten kan inzetten.

Op 15 april werd de samenwerking ondertekend door Staf Depla Wethouder economie, werk en beroepsonderwijs van de gemeente Eindhoven, Noémie Raaijmakers directeur van Gascogne Groep en Niel Cortenraad van Vebego Publiek Private Allianties.

Over Gascogne
Gascogne is een schoonmaakbedrijf dat werkzaam is in de regio Eindhoven. Met 200 werknemers in loondienst bedient Gascogne zowel de zakelijke markt als de particuliere markt. Gascogne is PSO3 gecertificeerd.

Over Vebego International
Vebego is een internationaal opererend familiebedrijf actief in facility services, personeelsdiensten, publieke sector en de gezondheidszorg. Ruim 100 bedrijven maken onderdeel uit van Vebego: zoals Hago, Vebego Services, Alpheios, Assist en Care. Daarnaast heeft Vebego een groot aantal samenwerkingsverbanden en joint ventures. Met ruim 40.000 medewerkers is Vebego actief in Nederland, België, Zwitserland en Duitsland. De totale gemanagede omzet van 2014 is € 1.065 miljoen.