Rechtspraak: zieke schoonmaker klust bij, reden voor ontslag?

LELYSTAD-RECHTBANKEen werkgever mag een zieke werknemer nooit zomaar ontslaan. Ook niet als hij of zij tijdens zijn of haar ziekteperiode ergens anders bijklust. Volgens de rechter staat een zieke werknemer in zijn recht zolang hij zich houdt aan de afspraken met de bedrijfsarts, zo bleek onlangs uit een rechtszaak.

De werknemer in deze zaak melde zich ziek wegens nekklachten. Na een bezoek aan de bedrijfsarts bleek dat hij voor twee tot drie uur per week weer aan de slag kon. De werknemer volgde het advies op en werkte elke dag tweeënhalf uur. De werkgever kreeg echter via een anonieme tip te horen, dat de werknemer naast die tweeënhalf uur ook voor een schoonmaakbedrijf werkte. De werkgever liet dit controleren door de bedrijfsrecherche en die bevestigde het. Daarmee vond de werkgever dat het vertrouwen was geschonden en ontsloeg de werknemer op staande voet.

Oordeel rechter
De kantonrechter in Breda oordeelde dat de werknemer zich aan de voorschriften van de bedrijfsarts had gehouden. Hij hoefde niet zelf in te schatten hoe lang hij zijn werk volhield: dat was een klus voor de bedrijfsarts of UWV. De werkgever had met de werknemer in gesprek moeten gaan over zijn bevindingen en op basis hiervan hadden werkgever en werknemer weer naar de bedrijfsarts kunnen stappen om de belastbaarheid opnieuw te beoordelen. Had de werkgever het idee dat de werknemer meeér had kunnen werken, dan had hij een second opinion moeten aanvragen.

Wel vond de kantonrechter dat de werknemer met de werkgever en bedrijfsarts had moeten praten over zijn werkzaamheden in het schoonmaakbedrijf. Toch vond de rechter dat onvoldoende reden voor ontslag op staande voet. De werkgever moest het achterstallige loon betalen en de werknemer weer aan het werk laten gaan.

Kantonrechter Breda, 24 april 2013, LJN: BZ9126
Bron: OR Rendement

×