Rechtspraak: ‘geactiveerd water’ niet beter dan leidingwater

rechtbank - stockfofoKärcher meldt in een persbericht de uitspraak van Landgericht Stuttgart: de reclame-uitspraken van Tennant over ec-H2O-technologie zijn misleidend. In de reclame-uitingen voor de met deze technologie uitgeruste schrob-/zuigmachines werd onder meer beweerd, dat water elektrisch ‘geactiveerd’ zou zijn, waardoor chemische reinigingsmiddelen bij het reinigen van vloeren overbodig zouden zijn. Maar in werkelijkheid blijkt ‘geactiveerd’ water niet beter te werken dan leidingwater. Deze uitspraak werd gedaan tegen het in Kirchheim/Teck gevestigde Tennant GmbH & Co. KG , de Duitse dochteronderneming van de Amerikaanse Tennant Company. Tennant is veroordeeld tot de gerechtskosten, maar er staan wel nog rechtsmiddelen open.

Naar aanleiding van eigen praktijktesten had Kärcher een expertiserapport laten opstellen door het gerenommeerde wetenschappelijke instituut MicroMol (Karlsruhe). Alle onderzoeken leidden tot hetzelfde resultaat, zoals ook de door de rechter benoemde onafhankelijke deskundige Thomas Hofmann van de Hogeschool voor toegepaste Wetenschappen van Zürich (Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften) bevestigde: De reclame-uitingen van Tennant over ‘geactiveerd’ water, die onderwerp waren van de procedure, zijn vanuit wetenschappelijk oogpunt niet houdbaar. Dat veel gebruikers na de omschakeling op tensidevrije reiniging toch een bepaalde reinigende werking denken te kunnen herkennen, is volgens deskundige Thomas Hofmann goed te verklaren: ook na het overschakelen op tensidevrije reiniging worden, als gevolg van de voorheen “vaak slechte (over-)dosering”, er nog zo’n half jaar lang tensiden uit de poreuze vloerstructuur afgegeven. Hierdoor verbetert vaak de aanblik. Wanneer de afgegeven stoffen uiteindelijk zijn opgebruikt, neemt de verontreiniging weer toe.

De volgende uitspraken zijn als misleidend beoordeeld: (1) ec-H2O-technologie – geactiveerd water, zodat het als krachtig reinigingsmiddel werkt; (2) ec-H2O – genereert zijn eigen krachtige reiniger; (3) ec-H2O verlaagt de kosten, omdat er geen allesreiniger voor de schrob-/zuigmachines gekocht hoeft te worden; en (4) ec-H2O-technologie is een beproefde technologie.

Landgericht stelt in de uitspraak dat vervuiling door substanties met minerale oliën erin niet kan worden verwijderd met schrob-/zuigmachines, die zijn uitgerust met de ec-H2O-technologie. Verder stelt de rechtbank in de schriftelijke motivering van het vonnis over het resultaat van de bewijsopname: “[…] dat de reinigende werking van het met de ec-H2O-technologie bereide water niet beter is dan die van zuiver leidingwater en met name niet overeenkomt met de werking van een sterke of krachtige reiniger of allesreiniger.”

“Wij zijn er blij mee dat de rechters de wetenschappelijke argumentatie van de gerechtelijke deskundige overgenomen hebben,” aldus Markus Asch, vicevoorzitter van de raad van bestuur van de Kärcher-groep. “Geheel in lijn met het streven van consumentenorganisaties heeft de branche zich met deze uitspraak zelf gereguleerd.” Naast Kärcher hebben ook andere concurrenten en organisaties de werking van ec-H2O openbaar aangevochten en daarvoor wetenschappelijke onderzoeken en praktijktests uitgevoerd.

×