Rechtspraak: alfahulp zelfde ziekterechten als vaste werknemer

Rechtbank Arnhem - foto VastgoedjournaalHet Gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat een alfahulp, die via bemiddeling van een zorginstelling werkte, dezelfde uitkering bij ziekte krijgt als een werknemer in loondienst; er is namelijk wel degelijk sprake van een arbeidsrelatie.

De rechtszaak ging over het recht op meer dan zes weken loon doorbetaling bij ziekte van een alfahulp, die rechtstreeks voor cliënten werkt, maar wel via bemiddeling van een zorginstelling. De zorginstelling zou dat ziektegeld moeten betalen. De Kantonrechter vond van niet. Abvakabo FNV en de Vereniging voor Vrouw en Recht gingen in hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem. Het Hof geeft de vakbond en de vereniging daarin nu gelijk.

Abvakabo FNV legt de uitspraak uit als het einde van de alfahulpconstructie: “Schijnconstructies tussen alfahulpen en thuiszorginstellingen mogen niet meer”. Volgens brancheorganisatie ActiZ gaat het om een specifieke situatie, waarin de relatie tussen thuiszorgorganisatie en alfahulp verder gaat dan bemiddeling.

Het hele artikel vindt u op Zorgvisie.nl.

×