Reactie CNV op regeerakkoord: “Zekerheid begint op arbeidsmarkt”

oktober 19, 2017 in Nieuws

CNV - mars met vlaggenHet regeerakkoord komt tegemoet aan een aantal punten, die soms al heel lang op de verlanglijst van het CNV staan. Er zijn ook onderwerpen die de nieuwe regering geheel laat liggen of waar zij zelfs kiest voor concrete verslechteringen voor werknemers. “De politiek laat zo voor heel veel mensen de onzekerheid die ze ervaren voortbestaan. Dit is teleurstellend”, aldus CNV.

Meer zekerheid
Zekerheid begint wat betreft het CNV op de arbeidsmarkt. Door meer zekerheid over werk leg je het benodigde fundament, waardoor mensen de toekomst écht met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Een lastenverlichting voor middengroepen zorgt weliswaar voor benodigde lucht in de portemonnee, maar lost de structurele onzekerheid niet op. Meer en zekerder banen moet de inzet zijn. Dat is goed voor iedereen in Nederland.

Arbeidsmarkt
Het kabinet wil iets doen aan de onzekerheid op de arbeidsmarkt en de doorgeschoten flex. Het CNV herkent zich in deze woorden van het kabinet om het perspectief op een vaste baan te vergroten. Maar, kijkend naar de concrete maatregelen is het CNV bezorgd dat de problemen op de arbeidsmarkt niet écht worden aangepakt.

Inkomensverdeling
De nieuwe regering zet in op koopkrachtverbetering voor de middengroepen. Het CNV omarmt deze keuze. Het is inderdaad zo dat deze groep werkenden de butsen heeft opgelopen in de voorbije crisisjaren. Hoog tijd dus dat zij erop vooruit gaan. Tegelijkertijd mogen we onze ogen nooit sluiten voor de kwetsbare groepen. Wat het CNV betreft zou er daarom meer aandacht moeten zijn voor uitkeringsgerechtigden, (bijvoorbeeld mensen een WGA/WIA-uitkering) en gepensioneerden.

Pensioenen en AOW
Het wordt steeds duidelijker dat meer en meer werknemers door de stijgende pensioenleeftijd, grote moeite hebben gezond hun pensioen te halen. Het CNV vindt dat het tempo te hoog waarmee de verhoging nu plaatsvindt. Het kabinet schenkt hier geen aandacht aan. In het regeerakkoord staan verder te weinig concrete maatregelen die echt verschil kunnen maken voor deze werknemers.

Lees meer in de volledige CNV-reactie op het regeerakkoord

Bron en tekst: CNV

 

Delen