PIANOo: meer dan 50% van gemeenten koopt gezamenlijk in

maart 28, 2018 in Nieuws

Van de 380 gemeenten in Nederland kopen meer dan 200 gemeenten in via een inkoopsamenwerking. Dat blijkt uit de vernieuwde kaart met gemeentelijke inkoopsamenwerkingen van PIANOo. Het aantal gemeentelijke inkoopsamenwerkingen is gegroeid van 46 (november 2015) naar 50. Vooral kleine en middelgrote gemeenten participeren in een inkoopsamenwerking.

In de praktijk constateert PIANOo verschillende vormen van inkoopsamenwerkingen. De lichtste vorm is kennisdeling (op basis van structurele overleggen), waarbij het regelmatig voorkomt dat er gezamenlijk inkoopbeleid wordt opgesteld. Een ander deel van gemeenten heeft de operationele inkoop belegd bij de inkoopsamenwerking, waarbij er soms gezamenlijk met andere gemeenten wordt ingekocht. Een andere verschijningsvorm is een shared servicecentrum, een organisatiebrede bundeling van activiteiten en middelen uit bedrijfsonderdelen die dezelfde activiteiten uitvoeren. Een ambtelijke fusie is soms een reden om te kiezen voor samenwerking op het gebied van inkoop.

Lees via deze link verder over de uniforme voorwaarden en de achtergrond van de kaart met gemeentelijke samenwerkingen van PIANOo.

Gemeentelijke inkoopsamenwerkingen in Nederland op ez.maps.arcgis.com

Gerelateerd artikel:

Marktwerking en aanbesteden: “Durf eens uit te vragen wat echt belangrijk is”

Delen