OV-schoonmakers om 14.00 uur in actie op Utrecht CS

december 16, 2016 in Nieuws, Schoonmaakcao

Utrecht CSTrein-, bus en metroschoonmakers uit het hele land bieden op 16 december om 14.00 uur onder andere NS, Schiphol, GVB en RET en schoonmaakbedrijven HRS, CSU, ISS, HSU en Treinschoon een fotopetitie aan. Ze willen minder werkdruk, meer uren voor parttimers, meer echte banen voor uitzendkrachten en gezond hun pensioen halen. De petitie bestaat foto’s van schoonmakers en gebruikers van het OV. Die foto’s worden morgen getoond in de stationshal van Utrecht Centraal.

“Schoonmaken in het openbaar vervoer is ontzettend zwaar. En de werkdruk is enorm. Je krijgt een minuut of achttien om een hele intercity schoon maken. Dat gaat gewoon niet, dan rijdt die trein niet schoon weg”, zegt treinschoonmaker Köksal. “In dat tempo werken, is niet vol te houden tot je 67e. Dan ben je helemaal versleten. Dat is toch niet normaal!?”

De OV-schoonmakers spreken de opdrachtgevers aan op hun verantwoordelijkheid om schoonmakers op een gezonde manier, met voldoende vaste collega’s, hun pensioen te kunnen laten halen.

Actiejournaal
Vrijdag wordt er ook onderhandeld over een nieuwe cao voor de 125.000 schoonmakers in Nederland. Om Nederland te laten zien wat er nog steeds misgaat in de schoonmaaksector, maken schoonmakers gedurende de onderhandelingen zelf ZEEP! Met dit actiejournaal willen ze iedereen laten zien hoe hoog de werkdruk is, dat afspraken niet worden nagekomen en hoe ze worden behandeld als ze zich ziekmelden.

Tijdens de actie morgen op Utrecht CS wordt ook ter plaatse de wekelijkse editie van ZEEP! opgenomen. Die is aanstaande zaterdag vanaf ‪16:00 uur in het journaal te zien op facebook.com/fnvschoongenoeg.

 

Delen