OSB onderzoekt werkbeleving schoonmakers voor cao-onderhandelingen

oktober 10, 2018 in Nieuws, OSB

De brancheorganisatie voor de schoonmaak OSB houdt een onderzoek onder werknemers om in kaart te brengen hoe zij het werk in de schoonmaakbranche beleven. De terugkoppeling, inzichten en adviezen van de werkvloer wil OSB nadrukkelijk benutten tijdens de cao-onderhandelingen. Deze starten eind oktober. “Natuurlijk hebben we via onze leden, de schoonmaakondernemers al een heel goede indruk van wat er onder medewerkers leeft”, legt OSB-directeur Hanny van den Berg uit. “Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, richten we ons ook direct op de mensen die daadwerkelijk schoonmaakwerk verrichten.” Ook collega-branchevereniging voor het mkb, SieV zet de enquête onder haar leden uit.

“Het vak van schoonmaker is mooi en waardevol”, gaat de OSB-directeur verder. “Dankzij de schoonmaak is Nederland een van de schoonste en meest prettige landen ter wereld. Daar staan we wijd en zijd om bekend. Het werk van de vele tienduizenden schoonmaakprofessionals in ons land telt, doet er enorm toe en verdient respect. De cao zal daar een weerspiegeling van zijn.”

“Om aan het einde van deze maand goed beslagen ten ijs te komen aan de cao-onderhandeltafel vinden we het erg belangrijk om inzicht te hebben hoe schoonmakers hun werk beleven”, aldus Hanny van den Berg. “De enquête is daar één van de middelen voor. Daarnaast bezoeken we natuurlijk regelmatig objecten en staan we letterlijk met schoonmakers in verbinding.”

Over OSB
Bij OSB zijn zo’n 280 ondernemingen aangesloten die samen circa 70% van de markt realiseren. Zij zijn vooral actief in de schoonmaak van gebouwen (waaronder hotels, zorginstellingen, scholen), glazenwassen, gevelbehandeling, calamiteitenschoonmaak en reiniging in de voedingsmiddelenindustrie. In de branche werken 125.000 mensen, waarvan 100.000 bij OSB-leden. Alle leden moeten aan de verplichtingen van het OSB-Keurmerk voldoen. Hiermee tonen de schoonmaak- en glazenwassersbedrijven aan dat zij vakkundig zijn, de administratie op orde hebben, hun belasting en premies betalen, eerlijk zakendoen en over de juiste verzekeringen beschikken. Voor opdrachtgevers is dit een belangrijk pluspunt omdat het OSB-Keurmerk het risico op ketenaansprakelijkheid beperkt.

Delen