OSB doet bonden cao-voorstel die sector gezond houdt

In Dalfsen hebben de sociale partners op 29 en 30 november de onderhandelingen voortgezet om tot een nieuwe cao voor de schoonmaak en glasbewassing te komen. Daar waar werkgevers en vakbonden tijdens de eerste drie onderhandelingsronden uitgebreid de tijd namen om een goed beeld te krijgen van elkaars beelden en wensen, zijn ze nu ‘de diepte’ ingegaan.

OSB heeft alle wensen van de vakbonden CNV en FNV uitgebreid bestudeerd en de  gevolgen ervan op een rijtje gezet. Deze studie heeft geleid tot het uitbrengen van een integraal voorstel van OSB op alle inhoudelijke thema’s die de bonden hebben ingebracht. “Dat maakt het in de volgende fase gemakkelijker om onderbouwde financiële keuzes te maken”, stelt Hanny van den Berg, directeur van OSB en woordvoerder namens de werkgevers.

Verantwoorde keuzes
“Als je nu alle wensen en eisen van de bonden doorrekent, dan kom je uit op een onrealistische en niet haalbare verhoging van de loonruimte. Vragen staat natuurlijk vrij, maar de bonden moet zich realiseren dat onze budgettaire ruimte niet tot in de hemel groeit. We willen de sector gezond houden. Dus moeten we met elkaar verantwoorde keuzes maken, in het belang van ondernemers en medewerkers.”

Cao eenvoudiger
OSB heeft een visie opgesteld op de diverse onderwerpen en die als een integraal bod aan de vakbonden voorgesteld. “Daarbij blijven we bij ons principe dat we de cao eenvoudiger willen maken: op hoofdlijnen, met heldere, controleerbare afspraken. Daarover willen we onderhandelen. Overigens moeten we constateren dat we op een aantal punten dossiers al overeenstemming hebben of die snel denken te krijgen. Dat biedt vertrouwen, ook al zijn we het op andere dossiers zeker nog niet met elkaar eens.”

Hoofdonderwerpen
Belangrijkste onderwerpen van discussie zijn op dit moment: een volwassen arbeidsrelatie, duurzame inzetbaarheid en de reiskostenregeling. Op donderdag 6 december onderhandelen de sociale partners verder.

12 december OSB-leden cao-bijpraatsessie
Speciaal voor leden organiseert OSB op woensdag 12 december een bijpraatsessie over de cao-onderhandelingen. De bijpraatsessie vindt plaats in het midden van het land van 14:00 tot 17:00 uur.

Kijk voor meer nieuws en de laatste berichten over de nieuwe cao op onze webpagina Schoonmaakcao.

×