Onderzoek: hoge kosten door vervuilde werkplekken

onderzoek - stockfoto boekDe werkplekken op de Nederlandse kantoren zijn vies. Toetsenborden, muizen en telefoons zijn een bron van gevaarlijke en schadelijke bacteriën en andere viezigheden. Dit terwijl schone computerapparatuur juist bijdraagt aan het verlagen van het ziekteverzuim. De vitaliteit van medewerkers lijdt onder deze vervuilde werkplekken.

Omdat vieze werkplekken de vitaliteit van de medewerkers in gevaar brengt, is het als bedrijf of organisatie interessant om te investeren in goede hygiëne op de werkplek. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een schone werkplek substantieel bijdraagt aan een lager ziekteverzuim en dus lagere kosten.

Amerikaans onderzoek
Dit onderzoek werd in de Amerikaanse staat Georgia uitgevoerd door onderzoeker S.J. Thompson. Voor dit onderzoek deden in een tijdbestek van één jaar ruim 1600 medewerkers mee. Zij kregen een speciaal negentig dagen durend ‘wellness programma’ aangeboden. Tijdens dit programma werd er extra aandacht besteed aan het gevaar van bacteriën in combinatie met een goede hygiëne op de werkplek. Dit resulteerde na het onderzoeksjaar in een afname van het ziekteverzuim van 13%. Met andere woorden: investeren in een goede hygiëne op de werkplek loont. Als een werkgever serieus werk maakt van de vitaliteit van de werknemers is het belangrijk dat de hygiëne op de werkplek, en dan vooral het toetsenbord, de muis en telefoon, goed op orde is. Zeker met het toenemende flexwerken is dit onderwerp nu actueel. Als specialist in de reiniging van hardware weet TH&P dat het periodiek laten reinigen van de computer hardware loont.

Een rekensom
Het is jammer dat organisaties en bedrijven niet investeren in het reinigen van de computer hardware. Deze organisaties doen zichzelf en hun medewerkers hiermee te kort. Dit is goed te onderbouwen met een simpele rekensom. Hiervoor nemen we een bedrijf met 250 medewerkers. Een werknemer verdient een modaal salaris van 35.000 euro, 250 x 35.000 euro is 8.750.000 euro aan salariskosten. Het ziekteverzuim is circa 4% in Nederland. Als deze 4% door goede hygiëne met 13% afneemt, levert dat een besparing van ruim 45.000 euro per jaar op. Het periodiek laten reinigen van de 250 werkplekken kost bij TH&P ongeveer 6.000 euro. De investering verdient zich binnen 2 maanden terug door de verwachtte reductie van het ziekteverzuim.

Meer informatie: www.thp.nl

×