Let op veranderingen bij contractwisseling

diploma - foto BrabantwaterVanaf 1 juli 2013 komen werknemers die op of na 1 januari 2012 nieuw dienst zijn gekomen alleen in aanmerking voor overname bij contractwisseling als zij beschikken over een door de branche erkend diploma. Hoe kunt u voorkomen dat deze werknemers na contractwisseling bij u in dienst blijven?

In de cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche (artikel 38, lid 2) staat dat een werknemer, die op of na 1 januari 2012 nieuw in dienst is getreden, over een branche erkend diploma moet beschikken als hij bij contractwisseling een arbeidsovereenkomst aangeboden wil krijgen. Omdat deze werknemer ook nog minimaal 1,5 jaar op het object werkzaam moet zijn, merken bedrijven pas na 1 juli 2013 iets van deze afspraak. Als uw nieuwe werknemers dan niet beschikken over een branche-erkend diploma, blijven ze bij contractswisseling bij u dienst.

U hebt nog een paar maanden om de werknemers die op of na 1 januari 2012 nieuw in dienst zijn gekomen op te leiden. Voorkom dat u bij contractswisselingen op en na 1 juli 2013 nieuwe werknemers hebt die niet beschikken over een branche erkend diploma.

U kunt als werkgever zelf bepalen op wat voor manier u werknemers een opleiding aanbiedt. U kunt de opleiding zelf verzorgen of een opleidingsinstituut vragen om de opleiding te verzorgen. Om te toetsen of een werknemer aan de eisen voldoet die de branche stelt, meldt u de werknemer aan voor het RAS-examen. Als de werknemer geslaagd is voor het RAS-examen, ontvangt de werkgever van de RAS subsidie (€ 500 per werknemer). Als de werknemer geslaagd is voor het RAS-examen,  beschikt hij over een branche-erkend diploma. Hiermee voorkomt u nare verrassingen op of na 1 juli 2013.

Bron: www.osb.nl

×