FNV: vandaag 1e stakingsactie schoonmakers op Schiphol

SchipholVandaag – 20 maart – leggen de schoonmakers van Schiphol voor 24 uur het werk neer. Het is de eerste verrassingsstaking, nadat de schoonmaakbazen op 18 maart het ultimatum van FNV Schoonmaak lieten verlopen. “Na vijf maanden praten zijn we het zat, genoeg is genoeg!”

Na vijf maanden praten is de professionalisering van de schoonmaaksector ver te zoeken. De schoonmaakbazen staan al maandenlang stil en hebben  het ultimatum van FNV Schoonmaak laten verlopen. Vandaag komen de schoonmakers van Schiphol in actie. FNV-voorzitter Ton Heerts heet de eerste stakers welkom en betuigt zijn steun aan de schoonmakers.

De schoonmaakbazen weigeren te stoppen met het straffen van zieke schoonmakers en willen niets doen aan de armoede waarin 69% van de schoonmakers zit. De schoonmakers zijn het zat en leggen nu het werk echt neer. “Genoeg is genoeg. Wat wij vragen is heel gewoon, een normale behandeling bij ziekte en onze gezinnen kunnen onderhouden” zegt Glen Bruijnius, schoonmaker op Schiphol.

De schoonmakers hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan om hun bedrijven en grote opdrachtgevers te overtuigen dat de schoonmaakbranche moet professionaliseren. Op 11 januari kwamen ruim duizend schoonmakers en hun kinderen bijeen tijdens een familiedag. Ze gingen in de weken erna over tot een unieke ‘omgekeerde staking’: ze brachten meer mensen naar de werkvloer om te laten zien wat er nodig is om echt goed te kunnen schoonmaken. Opdrachtgevers als SNS, Schiphol, TU Delft, Erasmus, Hogeschool Windesheim, ING en de gemeente Groningen ondersteunden zelfs een Pleidooi voor professionalisering van de sector. Nu gaan schoonmakers schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers bestoken met verrassingsstakingen.

De FNV wil dat werkgevers meer investeren in koopkracht en echte banen. Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren.

×