FNV-schoonmakers voeren Sinterklaas-actie: bazen krijgen het niet meer cadeau

Dinsdag 4 december van 08.30 en 15.30 uur voeren schoonmakers in Groningen actie voor een cao met respect. Ze willen een leefbaar loon, een goede reiskostenvergoeding in de vorm van een flink hogere eindejaarsbeloning en een fatsoenlijke arbeidsrelatie.

“De schoonmaakbazen vinden dat ze de schoonmakers een goed loon betalen”, zegt Brigitte de Waal, schoonmaakster uit Groningen. “Maar ze vergeten dat ze nog steeds iedere dag cadeautjes van ons krijgen. Bijvoorbeeld als we verplicht een snipperdag moeten opnemen als er geen werk is. Als ze een vakantiedag afschrijven als we ziek zijn. Of het kwartiertje eigen tijd aan het begin van de dienst. Dat levert de baas zo’n € 750 onbetaald werk per jaar per schoonmaker op. En dan heb ik het nog niet eens over de reiskosten om naar het werk en weer thuis te komen: 70% van de schoonmakers krijgt geen reiskosten vergoed!”

De schoonmakers voelen zich soms net Sinterklaas! En dat moet afgelopen zijn. Daarom haalt Sinterklaas dinsdag in Groningen en omstreken voor de laatste keer die “cadeautjes” op bij schoonmakers om ze bij het kantoor van schoonmaakbaas GOM in Groningen af te leveren.

Estafette van acties
Eind oktober zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao voor 150.000 schoonmakers gestart. Speerpunten van de schoonmakers zijn 5% meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken en meer verlof, waaronder een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid. Daarnaast willen ze gelijke rechten en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten. Op donderdag 6 december vindt de 5e onderhandelingsronde met bonden en werkgevers plaats.

Sinds 27 oktober voeren FNV-schoonmakers actie om hiervoor aandacht te vragen. Eerder kwamen ze in actie in Den Haag, Rotterdam, op luchthaven Schiphol, in Utrecht en Amsterdam. De berichtgeving hierover vindt u op onze webpagina Schoonmaakcao.

×