FNV schoonmakers staken door

Een paar honderd schRon Meyer - FNV Bondgenotenoonmakers van treinen, trams en metro’s staken op 28 maart ook nog door. De treinen in Maastricht, Heerlen, Eindhoven, Alkmaar, Den Helder, Hoorn en Enkhuizen en de metro’s en trams in Amsterdam worden sinds gisteren niet schoongemaakt. De schoonmakers hebben hun werk neergelegd uit protest tegen het straffen van zieke schoonmakers en voor een normaal loon waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Op 27 maart gingen de schoonmakers langs bij de hoofdkantoren van NS en GVB.

“We willen gewoon met respect worden behandeld, een normaal loon en geen straf als we ziek zijn”, zegt schoonmaker Ahmed Aafar. “Tot voor kort hebben we daar op een vriendelijk manier actie voor gevoerd, maar dat blijkt niet voldoende.” De directeuren van GVB en NS reageerden boos op de staking van de schoonmakers. GVB-directeur Middelkoop dreigde met de inzet van stakingsbrekers. NS-Nedtrain-directeur Grooten hing zelfs kwaad de telefoon op.

Kop uit zand
“Onder welke steen lagen de directeuren van GVB en NS de afgelopen vijf maanden?” vraagt FNV Schoonmaak-bestuurder Ron Meyer. “We hebben gepraat, onderhandeld, ludieke acties gevoerd en wetenschappelijke onderzoeken gepresenteerd. Maar de schoonmaakbazen schuiven alle argumenten voor een normale behandeling van zieken aan de kant. En de NS en het GVB staken al die tijd hun kop in het zand.”

Zieke schoonmakers
De schoonmakers eisen dat het straffen van zieke schoonmakers van tafel gaat. De schoonmaakbedrijven betalen de eerste 2 ziektedagen niet door. Die zogenaamde wachtdagen waren ook tijdens de 16-weken durende staking in 2012 een belangrijk onderwerp van discussie. Destijds werd als compromis een onafhankelijk onderzoek afgesproken. Dat onderzoek kwam er en nam maar liefst negen maanden in beslag. De resultaten zijn glashelder: strafkortingen helpen niet bij het verlagen van het aantal ziekmeldingen. Toch willen de schoonmaakbazen vasthouden aan strafkortingen voor kort- of langdurig zieken.

Armoede
Naar maatstaven van het CBS zit bovendien 69% van de schoonmakers in de armoede. Zelfs schoonmakers met een fulltimebaan in de schoonmaak kunnen hun gezin niet of nauwelijks onderhouden. De schoonmakers willen een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De schoonmaakbedrijven bieden ondanks vijf maanden onderhandelen voorlopig helemaal niets.

Start-stop-staking
Schoonmakers voeren actie met start-stop-stakingen: ze gaan plotseling staken, maar kunnen ook ieder moment weer aan de slag gaan. Dat doen ze om de massale inzet van stakingsbrekers, zoals gedurende lange schoonmakersstaking van 2012, te voorkomen. Het schoonmaakbedrijf voelt de actie daardoor extra in de portemonnee: het moet zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten betalen.

De stakingsacties van schoonmakers breiden steeds verder uit. Ook volgende week staan acties op het programma.

×