FNV: schoonmakers Schiphol in start-stop-staking

Luchthaven Schiphol - halDe schoonmakers op Schiphol staken. Ze begonnen gisteren met hun start-stop-staking. De schoonmakers staken, maar kunnen ook ieder moment weer aan de slag gaan. Dit doen ze om de massale inzet van stakingsbrekers gedurende de lange schoonmakersstaking van 2012 te voorkomen. “We worden er hoorndol van”, zei een schoonmaakbaas op Schiphol.

“We staken niet voor de lol. We staken omdat we de schoonmaakbazen en een grote opdrachtgever als Schiphol willen overtuigen”, zegt schoonmaker
Glenn Bruijnius. “We willen voorkomen dat er extra uitzendkrachten worden ingezet, die onze staking moeten breken. Daarom zijn we bezig met een start-stop-staking. Ze worden er niet goed van en dat is ook de bedoeling, want misschien zijn ze dan wel bereid om ons normaal en respectvol te behandelen.”

Zieke schoonmakers
De schoonmakers eisen dat het straffen van zieke schoonmakers van tafel gaat. De schoonmaakbedrijven betalen de eerste twee ziektedagen niet door. Die zogenaamde wachtdagen waren ook tijdens de 16-weken durende staking in 2012 een belangrijk onderwerp van discussie. Destijds werd als compromis een onafhankelijk onderzoek afgesproken. Dat onderzoek kwam er en nam maar liefst negen maanden in beslag. De resultaten zijn glashelder: strafkortingen helpen niet bij het verlagen van het aantal ziekmeldingen. Toch willen de schoonmaakbazen vasthouden aan strafkortingen voor kort- of langdurig zieken.

Armoede
Naar maatstaven van het CBS zit bovendien 69% van de schoonmakers in de armoede. Zelfs schoonmakers met een fulltimebaan in de schoonmaak kunnen hun gezin niet tot nauwelijks onderhouden. De schoonmakers eisen een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De schoonmaakbedrijven bieden ondanks vijf maanden onderhandelen voorlopig helemaal niets.

De schoonmakers kunnen hun staking in het hele land laten ontbranden. Geen werkplek, stad of bedrijf is gevrijwaard van één van de vele actievormen – waaronder de start-stop-staking – van schoonmakers die respectvol behandeld willen worden. 

×