FNV-schoonmakers PoortCentraal lopen picket-line tegen ISS

De schoonmakers van het Rijkskantoor PoortCentraal in de Rijnstraat 8 in Den Haag strijden vanmiddag om 12.00 uur opnieuw voor het behoud van hun baan. Schoonmaakwerkgever ISS beëindigt contracten van vakbondsleden of dreigt anderen met overplaatsing. Dit treft iedereen die met de FNV voor zijn rechten opkomt. Dat is in strijd met de vrijheid van organisatie die we in Nederland kennen en in strijd met de afspraken die ISS als het grootste schoonmaakbedrijf ter wereld heeft gemaakt met vakbonden wereldwijd.

Donderdag 13 december lopen de schoonmakers voor de zesde keer in twee weken een picket-line voor het pand en vragen steun aan de andere mensen die er werken. De schoonmakers hebben de afgelopen jaar al 20 collega’s zien verdwijnen. Ze willen dat het Rijk als opdrachtgever haar verantwoordelijkheid neemt en ISS tot de orde roept.

Voor je recht opkomen
“In september was ik nog schoonmaker van de maand en nu sta ik op straat”, zegt Yeliz. “Geen functioneringsgesprek, geen uitleg, niks. Is dit alleen maar omdat ik voor m’n rechten ben opgekomen? Dit voelt zo onrechtvaardig!” Naast Yeliz hebben ook andere schoonmakers die aan acties meededen, te horen gekregen dat hun contract niet wordt verlengd.

Afspraak is afspraak
“De intimidatie van schoonmakers die gewoon voor hun rechten opkomen, moet per direct stoppen”, vindt Herrie Hoogenboom, bestuurder FNV Schoonmaak. “Het is niet alleen in strijd met elk gevoel van rechtvaardigheid, maar ook met internationale afspraken die ISS heeft gemaakt. ISS heeft sinds 2006 een Global Agreement met de internationale vakbondskoepel UNI Property Services waarbij FNV en CNV zijn aangesloten.”

Belangrijk onderdeel van die afspraak is dat ISS wereldwijd de rechten van werkers erkent om voor hun belangen op te komen. Lid zijn van en actief worden voor de vakbond wordt door ISS aangemoedigd en ISS zegt grote waarde te hechten aan de samenwerking met vakbonden in alle landen waar ISS als multinational actief is. Hoogenboom: “Joseph Nazareth, lid van de internationale raad van bestuur van ISS, heeft dat zelf ook met zoveel woorden gezegd. Het is dan ook heel vreemd dat ISS Nederland er blijkbaar anders over denkt dan het hoofdkantoor in Kopenhagen.”

Cao met respect
Eind oktober zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao voor 150.000 schoonmakers gestart. Speerpunten van de schoonmakers zijn 5% meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken en meer verlof, waaronder een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid. Daarnaast willen ze gelijke rechten en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten.

“Respect heeft vele vormen”, zegt Khadija Tahiri, president van FNV Schoonmaak. “De schoonmaakbazen moeten schoonmakers en onze cao serieus nemen. We willen een normale behandeling van zieke collega’s en we willen dat ongewenst gedrag als discriminatie en intimidatie worden aangepakt. Dit komt jammer genoeg nog op veel plekken voor. Respect moet ook blijken uit het erkennen van ons recht om voor onszelf op te komen.”

De volgende onderhandelingsronden staan gepland voor dinsdag 18 en woensdag 19 december. Hieronder het nieuwsbericht over het recente cao-voorstel door werkgevers:

Cao schoonmaak: werkgevers komen met loonbod van 7,7%

×