FNV schoonmakers Paleis van Justitie voeren vanmiddag actie

Na vijf eerdere acties – vanaf De Dokwerker in Amsterdam (27 oktober), bij ING in Amsterdam (8 november), bij PoortCentraal in Den Haag (8 november), bij de Uithof in Utrecht (13 november) en bij Gemeente Rotterdam (15 november) – voeren FNV-schoonmakers woensdagmiddag 21 november om 15.00 uur in Den Haag actie voor een cao met respect.

FNV schoonmakers strijden al 10 jaar voor respect en een betere toekomst, maar ze zijn er nog niet. De schoonmakers van het Paleis van Justitie in Den Haag willen nu eindelijk minder werkdruk en voor vol worden gezien. ‘We hebben enorme werkdruk’, zeggen de schoonmakers. ‘Zo kunnen we onze oude dag niet halen. We krijgen steeds zwaardere werktaken, zonder dat ze aan ons vragen of dat wel haalbaar is. We hebben niet eens een werkoverleg, wij worden nergens bij betrokken. Respect is voor ons dat we worden gehoord en dat we gelijkwaardig worden behandeld.’

Cao-onderhandelingen
Eind oktober startten de onderhandelingen voor nieuwe cao voor 125.000 schoonmakers. Speerpunten van de schoonmakers zijn 5% meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken, meer verlof, gelijke rechten en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten én een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid.

Cao met respect
“Respect heeft vele vormen”, zegt Khadija Tahiri, president van FNV Schoonmaak. “De schoonmaakbazen moeten schoonmakers en onze cao serieus nemen. We willen een normale behandeling van zieke collega’s en we willen dat ongewenst gedrag als discriminatie en intimidatie worden aangepakt. Dit komt jammer genoeg nog op veel plekken voor. Respect moet ook blijken uit werkbare contracten met opdrachtgevers en in eerlijke aanbestedingen, waarvan wij niet de dupe worden.”

×