FNV schoonmakers op 5 november in actie voor nieuwe cao

november 3, 2016 in Nieuws, Schoonmaakcao

Stadhuis RotterdamSchoonmakers komen aan de vooravond van de onderhandelingen – op zaterdag 5 november om 10.30 uur – in Rotterdam bij elkaar om hun voorstellen voor een nieuwe cao bekend te maken. Voorafgaand aan de bijeenkomst brengen ze een bezoek aan het stadhuis van Rotterdam om burgemeester Aboutaleb een petitie aan te bieden.

“Schoonmakers doen belangrijk werk”, zegt Khadija Tahiri, de president van FNV Schoonmaak. “We zijn er trots op dat we zorgen voor schone scholen, kantoren, treinen en ziekenhuizen. Dat wij Nederland schoon houden, is voor velen de normaalste zaak van de wereld. Wat niet normaal is, is hoe wij nog steeds worden behandeld door onze bazen.”

De schoonmakers willen met de nieuwe cao normale werknemers worden. Tahiri: “We willen echte banen met een inkomen waar we ons gezin van kunnen onderhouden. Genoeg collega’s en tijd om ons werk goed te kunnen doen. En niet worden afgeblaft als we ons ziek melden, bijvoorbeeld.”

Afspraak is afspraak
Speerpunten van de schoonmakers zijn meer loon, gezond hun pensioen kunnen halen, gelijke rechten voor uitzendkrachten en een reiskostenvergoeding. Daarover willen ze in de nieuwe cao afspraken maken. Maar minstens zo belangrijk is het nakomen van afspraken door de schoonmaakbazen. “Dat is een groot probleem”, zegt Tahiri. “Sinds 2009 strijden schoonmakers voor een beter leven en we zijn er nog steeds niet. Omdat de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers nog steeds voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Dat moet anders.  En daarom gaan we door. Tot de schoonmaakbazen óók een eerlijke prijs voor ons harde werk durven vragen. En tot ze zich aan de afspraken in de cao houden. Dat lijkt me niet meer dan normaal.”

Actiejournaal
Om Nederland te laten zien wat er nog steeds mis gaat in de schoonmaaksector, gaan schoonmakers gedurende de onderhandelingen zelf een actiejournaal maken. “We willen iedereen laten zien hoe hoog de werkdruk is en hoe wij behandeld worden als we ons ziek melden”, legt Tahiri uit. “Misschien dat sommige schoonmaakbazen dan beseffen dat wat zij doen, niet normaal is.”

De cao Schoonmaak geldt voor ongeveer 125.000 schoonmakers. De onderhandelingen starten op maandag 7 november.

 

 

Delen