FNV schoonmakers Hogeschool Rotterdam leggen werk neer

Hogeschool RotterdamOp 1 april hebben de schoonmakers van vier locaties van de Hogeschool Rotterdam het werk neergelegd. Ze volgen daarmee hun collega’s bij Schiphol, NS en het GVB Amsterdam, die vorige weken al staakten tegen het straffen van zieke schoonmakers en voor een normaal loon waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

“We willen gewoon met respect worden behandeld door de schoonmaakbazen en grote opdrachtgevers als de Hogeschool Rotterdam”, zegt schoonmaker Helena Vaz Tavarez. “We zijn al ruim vijf maanden bezig om dat voor elkaar te krijgen, maar de schoonmaakbazen doen helemaal niks. Daarom maken we maar even helemaal niet meer schoon. Want misschien zijn ze dan wel bereid om ons normaal en respectvol te behandelen.”

Zieke schoonmakers
De schoonmakers eisen dat het straffen van zieke schoonmakers van tafel gaat. De schoonmaakbedrijven betalen de eerste 2 ziektedagen niet door. Die zogenaamde wachtdagen waren ook tijdens de 16-weken durende staking in 2012 een belangrijk onderwerp van discussie. Destijds werd als compromis een onafhankelijk onderzoek afgesproken. Dat onderzoek kwam er en nam maar liefst negen maanden in beslag. De resultaten zijn glashelder: strafkortingen helpen niet bij het verlagen van het aantal ziekmeldingen. Toch willen de schoonmaakbazen vasthouden aan strafkortingen voor kort- of langdurig zieken.

Naar maatstaven van het CBS zit bovendien 69 procent van de schoonmakers in de armoede. Zelfs schoonmakers met een fulltimebaan in de schoonmaak kunnen hun gezin niet tot nauwelijks onderhouden. De schoonmakers willen een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De schoonmaakbedrijven bieden ondanks vijf maanden onderhandelen voorlopig helemaal niets.

Start-stop-staking
Schoonmakers voeren actie met start-stop-stakingen: ze gaan staken, maar kunnen ook ieder moment weer aan de slag gaan. Dat doen ze om de massale inzet van stakingsbrekers, zoals gedurende lange schoonmakersstaking van 2012, te voorkomen. Stakende schoonmakers gaan nu onmiddellijk weer aan het werk gaan, als uitzendkrachten worden ingezet. Die tactiek werd al succesvol toegepast door de actievoerende schoonmakers van Schiphol, GVB, NS en sinds 1 april van Hogeschool Rotterdam. Het schoonmaakbedrijf voelt de actie daardoor extra in de portemonnee: het moet zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten betalen.

 

×