FNV: schoonmakers geven rode kaart voor respect en werkdruk op LUMC

november 29, 2016 in Nieuws, Schoonmaakcao

De schoonmakers van het LUMC houden vandaag, 29 november, om 10.00 uur een sit-in in de hal van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook bieden ze het ziekenhuis een rode kaart aan. “De werkdruk is zo hoog, het is gewoon niet normaal”, zegt Chris Roosendaal, schoonmaker in het LUMC. “Daarom gaan we zitten om onze ruggen en voeten wat rust te geven.”

Het LUMC krijgt van de schoonmakers een rode kaart. Sinds begin 2015 zijn zij bezig om de situatie op de werkvloer te verbeteren, maar in de praktijk merken zijn er niets van. Schoonmakers voelen zich niet serieus genomen en niet gewaardeerd. “Wij zeggen dan ook het vertrouwen in Hago Zorg op en delen we een rode kaart uit, want de maat is nu vol”, aldus Petra de Mol. “We doen het werk nu al bijna anderhalf jaar met minder collega’s. Het is bijna onmogelijk om het echt schoon te krijgen. Het is wel een ziekenhuis. Ik zou het verschrikkelijk vinden als patiënten die hier komen last van zouden krijgen.”

Actiejournaal
Maandag 7 november zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor schoonmakers gestart. Om Nederland te laten zien wat er nog steeds misgaat in de schoonmaaksector, maken schoonmakers gedurende de onderhandelingen zelf ZEEP! Met dit actiejournaal willen ze iedereen laten zien hoe hoog de werkdruk is, dat afspraken niet worden nagekomen en hoe ze worden behandeld als ze zich ziek melden. Zodat de schoonmaakbazen beseffen dat hun gedrag niet normaal is.

Ook van de sit-in in het LUMC doen schoonmaakreporters van ZEEP! verslag. Dit is aanstaande zaterdag vanaf 16.00 uur in het journaal te zien op facebook.com/fnvschoongenoeg.

Delen