FNV: schoonmaakbazen blazen cao op met Kamikaze-actie

Stakingen schoonmakers breiden zich uitDe schoonmaakbazen hebben de cao-onderhandelingen in de schoonmaaksector opgeblazen. “Terwijl we middenin de onderhandelingen zaten, hebben de schoonmaakbazen via de media een ondermaats eindbod neergelegd. Door deze kamikaze-actie moet er nu een wonder gebeuren om tot een nieuwe cao te komen”, zegt Jet Linssen van FNV Schoonmaak.

“We zijn diep teleurgesteld over de geradicaliseerde houding van de schoonmaakbazen. Terwijl we in rust aan een oplossing werkten, kiezen ze met deze kamikaze-actie voor het blokkeren van iedere oplossing.’’ zegt eerste onderhandelaar Jet Linssen. Een van de eerste voorstellen van de bemiddelaar, die een week geleden met intensieve gesprekken startte, betrof nota bene een Agenda tot het Herstel van Vertrouwen tussen schoonmakers en de schoonmaakbedrijven.

Moonwalk
Duizenden schoonmakers voeren al maandenlang actie voor doorbetaling bij ziekte én een loonsverhoging van een paar dubbeltjes per uur. “De schoonmaakbazen doen een moonwalk, ze suggereren dat ze vooruit gaan, maar lopen achteruit. Ze bieden met slechts 1,6% loon een schamele inflatiecorrectie en willen mensen met een griep alleen doorbetalen als ernstig zieken daarvoor de rekening betalen. Dat kon én kan niet.”

Staking gaat door
Vanaf 16 mei zullen de schoonmakers hun acties verhevigen. “We zijn triest en boos dat we ons vak niet kunnen uitoefenen en dat Nederland steeds vuiler wordt, maar we zijn nóg bozer op de schoonmaakbazen die iedere vooruitgang blokkeren. We worden gedwongen door te gaan met staken, terwijl we veel liever een oplossing hebben”, zegt ziekenhuisschoonmaakster Khadija Tahiri.

×