FNV Schoonmaak: “Vanaf nu acties schoonmakers mogelijk”

Khadija Tahiri - foto Matthijs de Bruijne“NV Schoonmaak: “Schoonmaakbazen laten ultimatum verlopen. Vanaf nu op ieder moment acties schoonmakers mogelijk”, kondigt de vakbond in haar persbericht van 18 maart aan. “Na vijf maanden praten is de professionalisering van de schoonmaaksector ver te zoeken. De schoonmaakbazen staan al maandenlang stil en hebben vanmiddag het ultimatum van FNV Schoonmaak laten verlopen.”

De schoonmaakbazen weigeren te stoppen met het straffen van zieke schoonmakers en willen niets doen aan de armoede waarin 69% van de schoonmakers zit. De schoonmakers zijn het zat. Stakingen zijn onvermijdelijk. “Wat wij vragen is heel gewoon, een normale behandeling bij ziekte en onze gezinnen kunnen onderhouden” zegt ziekenhuisschoonmaker Khadija Tahiri. Nu de schoonmaakbazen dat ultimatum naast zich neer hebben gelegd, kunnen er ieder moment van de dag acties plaatsvinden.

In 2012 werd 16 weken gestaakt voor een betere behandeling van zieke schoonmakers. De schoonmakers worden de eerste twee ziektedagen niet doorbetaald. Daarop volgde een onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het straffen van zieke schoonmakers. De resultaten van het onderzoek zijn glashelder: het straffen van zieke schoonmakers helpt niet. Toch willen de schoonmaakbazen daarmee blijven doorgaan. “Het straffen van zieke schoonmakers is niet normaal”, aldus Tahiri. “Dat zeiden wij altijd al, maar dat zeggen nu ook de wetenschappers. En die wetenschap wordt al bijna een half jaar genegeerd door de schoonmaakbazen en hun opdrachtgevers.”

De schoonmakers hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan om hun bedrijven en grote opdrachtgevers te overtuigen dat de schoonmaakbranche moet professionaliseren. Op 11 januari kwamen duizend schoonmakers en hun kinderen bijeen tijdens een familiedag. Ze gingen in de weken erna over tot een unieke ‘omgekeerde staking’: ze brachten meer mensen naar de werkvloer om te laten zien wat er nodig is om echt goed te kunnen schoonmaken. Opdrachtgevers als SNS, Schiphol, TU Delft, Erasmus, Hindesheim, ING en de gemeente Groningen ondersteunden zelfs een Pleidooi voor professionalisering van de sector.

“Nu is het echt genoeg geweest. We zijn het zat. Als ze niet willen luisteren, zullen ze voelen.” aldus Khadija Tahiri.

×