FNV Schoonmaak kondigt nieuwe stakingen aan

HARLEM-SCHOOL-STAKENDe komende tijd zullen steeds meer schoonmakers in actie komen tegen het straffen van zieke schoonmakers en voor een normaal loon waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Vanochtend legden de schoonmakers van het GVB in Amsterdam al het werk neer.

“We willen gewoon met respect worden behandeld door de schoonmaakbazen en grote opdrachtgevers als het GVB”, zegt schoonmaker Ahmed Aafar. “Tot voor kort hebben we daar op een vriendelijk manier actie voor gevoerd, maar dat blijkt niet voldoende. Daarom maken we maar even helemaal niet meer schoon. Want misschien zijn ze dan wel bereid om ons normaal en respectvol te behandelen.”

Zieke schoonmakers
De schoonmakers eisen dat het straffen van zieke schoonmakers van tafel gaat. De schoonmaakbedrijven betalen de eerste twee ziektedagen niet door. Die zogenaamde wachtdagen waren ook tijdens de 16-weken durende staking in 2012 een belangrijk onderwerp van discussie. Destijds werd als compromis een onafhankelijk onderzoek afgesproken. Dat onderzoek kwam er en nam maar liefst negen maanden in beslag. De resultaten zijn glashelder: strafkortingen helpen niet bij het verlagen van het aantal ziekmeldingen. Toch willen de schoonmaakbazen vasthouden aan strafkortingen voor kort- of langdurig zieken.

Armoede
Naar maatstaven van het CBS zit bovendien 69 procent van de schoonmakers in de armoede. Zelfs schoonmakers met een fulltimebaan in de schoonmaak kunnen hun gezin niet tot nauwelijks onderhouden. De schoonmakers willen een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De schoonmaakbedrijven bieden ondanks vijf maanden onderhandelen voorlopig helemaal niets.

Start-stop-staking
Schoonmakers voeren actie met start-stop-stakingen: ze gaan staken, maar kunnen ook ieder moment weer aan de slag gaan. Dat doen ze om de massale inzet van stakingsbrekers, zoals gedurende lange schoonmakersstaking van 2012, te voorkomen. Stakende schoonmakers gaan nu onmiddellijk weer aan het werk gaan, als uitzendkrachten worden ingezet. Op 20 maart werd die tactiek al succesvol toegepast door de actievoerende schoonmakers van Schiphol. Het schoonmaakbedrijf voelde de actie daardoor extra in de portemonnee: het moet zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten betalen.

Koopkracht
De FNV wil dat werkgevers meer investeren in koopkracht en echte banen. Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren.

Meer informatie: www.koopkrachtenechtebanen.nl

×