FNV: Paleis van Justitie aangeklaagd door schoonmaaktribunaal

rechter hiresVandaag, donderdag 12 januari om 12.30 uur, houdt het Schoonmakerstribunaal zitting bij het Paleis van Justitie in Den Haag. De schoonmakers van het gebouw dagen de rechtbank zelf voor hun eigen tribunaal, omdat zij een veel te hoge werkdruk hebben en slecht worden behandeld.

Een van de getuigen die wordt gehoord, is Ali Ertekin, schoonmaker van het Paleis van Justitie in Den Haag: “Onze werkdagen zijn in opdracht van het Paleis verminderd. We moeten nu dus opeens hetzelfde werk doen in veel minder tijd en ons inkomen gaat ook achteruit. Hoe moeten we nu ons gezin onderhouden?” Ook zijn er problemen bij ziek melden. “Als iemand zich ziekmeldt, wordt dat niet geaccepteerd”, zegt Ali. “Je krijgt dan steeds telefoontjes dat je toch moet komen werken. Dat is toch niet normaal?!”

Acties
Er wordt sinds november vorig jaar onderhandeld over een nieuwe cao voor de 150.000 schoonmakers van Nederland. Schoonmakers voeren al drie maanden actie om de schoonmaakbazen en opdrachtgevers te laten zien hoe hoog de werkdruk is, dat afspraken niet worden nagekomen en dat het moeilijk is om rond te komen van hun inkomen.

Loonsverhoging
De schoonmakers willen een loonsverhoging en een reiskostenvergoeding. Die hebben ze nu niet. Daardoor zijn veel schoonmakers een paar dagen aan het werk om een busabonnement te betalen. Tot nu toe hebben de schoonmaakbazen het nog niet over geld willen hebben, terwijl dat voor de schoonmakers zo hard nodig is om hun gezin te onderhouden. Bij de eerstvolgende onderhandelingsronde dinsdag op 14 februari moeten de bazen hun kaarten op tafel leggen, vinden de schoonmakers.

ZEEP!
Tijdens de onderhandelingen maken schoonmakers ZEEP!, het FNV Schoonmakers-in-actie-journaal, waarin ze de misstanden in de schoonmaaksector zelf in beeld brengen. Het journaal is te zien op www.schoongenoeg.nu en op www.facebook.com/fnvschoongenoeg.

×