FNV: “Nederland heeft kunnen zien hoe belangrijk schoonmakers zijn”

FNV bondgenoten - pandHet straffen van zieke schoonmakers stopt. Schoonmakers worden straks eindelijk gewoon doorbetaald bij ziekte, zoals de meeste werknemers van Nederland. Dat is voor schoonmakers de belangrijkste afspraak in het akkoord voor een nieuwe cao voor de schoonmaaksector.

“Nederland heeft de afgelopen weken kunnen zien hoe belangrijk ons werk is,” zegt Khadija Tahiri, schoonmaakster uit Amsterdam. “We hebben er heel hard voor moeten knokken, maar nu zijn we weer iets dichter bij wat de meeste Nederlanders allang hebben.”

6,6% erbij
Behalve doorbetaling bij ziekte krijgen schoonmakers er in drie jaar 6,6% meer loon bij. Ook is er een vernieuwingsagenda afgesproken, die de komende jaren tot professionalisering van de sector moet leiden. “Schoonmakers stonden in de kelder, we willen naar de begane grond en door deze afspraken zijn we weer een cruciale trede verder,” aldus Tahiri.

Lange strijd
Schoonmakersstakingen voor vorige cao’s hadden recordlengtes: van negen weken in 2010 tot zelfs zestien weken in 2012. Deze keer waren er tien weken van stakingsacties nodig om vooruitgang te boeken. Op 28 mei beslissen de stakers of zij de acties opschorten en na ruim vijf maanden actie voeren eindelijk weer gewoon hun vak kunnen gaan uitoefenen.

×