FNV: Koninklijke actieweek begint bij Shell

Shell kantoor Den HaagMeer dan duizend schoonmakers organiseren dinsdag 22 april een landelijke stakingsdag bij het hoofdkantoor van Koninklijke Shell in Den Haag. Woensdag spreekt een kleine delegatie met Koningin Maxima over het belang van het beheersen van de Nederlandse taal. “We werken keihard, spreken de taal, mogen we dan ook doorbetaald worden bij ziekte?”

Schoonmakers voeren al maanden actie. Ze vragen geen gouden bergen. Ze willen doorbetaald worden bij ziekte en hun gezinnen uit de armoede halen. De schoonmakers vroegen eerder al grote opdrachtgevers als Schiphol, NS, Erasmus MC en de Belastingdienst hun verantwoordelijkheid te nemen. Dinsdag doen de schoonmakers van Koninklijke Shell en meer dan duizend collega’s een beroep op Shell-baas Dick Benschop.

Koninklijke Shell
Op 22 april leggen meer dan duizend schoonmakers het werk neer. Ze vragen Shell CEO Dick Benschop hun strijd voor een professionele schoonmaaksector te steunen. “Wij laten Shell en de rest van Nederland iedere dag blinken. Vandaag vragen wij Koninklijke Shell om steun voor een Koninklijke oplossing.”

“Als Schiphol, Belastingdienst, Shell en vrijwel ieder ander bedrijf in Nederland wel doorbetalen bij ziekte, waarom geldt dat dan niet voor degenen die de rotzooi opruimen? Wij hopen dat meneer Benschop ons steunt bij het vinden van een Koninklijke oplossing.”, aldus Khadija Tahiri, president van de schoonmakers.

Wachtdagen
De schoonmakers eisen dat het straffen van zieke schoonmakers van tafel gaat. De schoonmaakbedrijven betalen de eerste 2 ziektedagen niet door. Die zogenaamde wachtdagen waren ook tijdens de 16-weken durende staking in 2012 een belangrijk onderwerp van discussie. Destijds werd als compromis een onafhankelijk onderzoek afgesproken. Dat onderzoek kwam er en nam maar liefst negen maanden in beslag. De resultaten zijn glashelder: strafkortingen helpen niet bij het verlagen van het aantal ziekmeldingen. Toch willen de schoonmaakbazen vasthouden aan strafkortingen voor kort- of langdurig zieken.

Armoede
Naar maatstaven van het CBS zit bovendien 69% van de schoonmakers in de armoede. Zelfs schoonmakers met een fulltimebaan in de schoonmaak kunnen hun gezin niet tot nauwelijks onderhouden. De schoonmakers willen een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De schoonmaakbedrijven bieden ondanks vijf maanden onderhandelen voorlopig helemaal niets.

×