FNV over brief NS: “De bal ligt nu wederom bij schoonmaakbazen”

treinschoonmaakSchoonmakers omarmen de bemiddelingspoging van NS om een oplossing te vinden voor de problemen rond het straffen van zieke schoonmakers en de armoede waar 69% van de schoonmakers in leeft. De grote vraag wordt daarmee of de schoonmaakbazen ook weer aan tafel willen om het cao-conflict te beëindigen.

“Wij willen al zes maanden niets liever dan de problemen oplossen rond doorbetaling bij ziekte en de armoede, maar de bazen willen daar niet over praten. Het is heel goed dat NS als grote opdrachtgever zijn verantwoordelijkheid neemt en oproept tot bemiddeling,” zegt Ron Meyer, bestuurder FNV Schoonmaak. “Dus de bal ligt nu dus heel duidelijk bij de OSB.”

Wachtdagen
De schoonmakers eisen dat het straffen van zieke schoonmakers van tafel gaat. De schoonmaakbedrijven betalen de eerste twee ziektedagen niet door. Die zogenaamde wachtdagen waren ook tijdens de 16-weken durende staking in 2012 een belangrijk onderwerp van discussie. Destijds werd als compromis een onafhankelijk onderzoek afgesproken. Dat onderzoek kwam er en nam maar liefst negen maanden in beslag. De resultaten zijn glashelder: strafkortingen helpen niet bij het verlagen van het aantal ziekmeldingen. Toch willen de schoonmaakbazen vasthouden aan strafkortingen voor kort- of langdurig zieken.

Armoede
Naar maatstaven van het CBS zit bovendien 69% van de schoonmakers in de armoede. Dat geldt vooral voor schoonmakers met een gezin. Zelfs schoonmakers met een fulltimebaan in de schoonmaak kunnen hun gezin niet tot nauwelijks onderhouden. De schoonmakers willen een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De schoonmaakbedrijven bieden ondanks vijf maanden onderhandelen voorlopig helemaal niets.

×