21 oktober 2016

Eveline Jansen FMG-symposium: “Als je niet verbonden bent, blijft 70% van je kunnen onbenut”

“Met minder mensen meer doen. Dat kan met de kaasschaafmethode, maar dat houdt op een gegeven moment op. Wat kun je dan doen?” Veel, zo niet alle, gezondheidszorginstellingen herkennen zich hierin. Eveline Jansen, directeur van Evelutie en een van de vier gastsprekers op het najaarssymposium van FMGezondheidszorg Bevlogen & Verbonden op 10 november in Heeze, heeft en geeft het antwoord.

“De grootste valkuil is om nieuwe doelen te stellen en deze uit te voeren met oud gedrag”, refereert een van de vele lezers van het boek Doet het zeer?, dat Eveline Jansen in 2014 schreef. “Het maakt niet uit om welke verandering het gaat. Medewerkers en leidinggevenden moeten oude dingen loslaten. Dat kan wel eens zeer doen”, weet Jansen. Maar er is hoop. Sterker nog, Jansen stelt: “Er is veel te halen. Dit heeft alles te maken met sturen op het proces in plaats van op de inhoud.

KRACHT
Haar bedrijf Evelutie – een samenstelling tussen haar voornaam Eveline en evolutie (constante verandering) – helpt leidinggevenden en teams om makkelijker te veranderen . Jansen zet zich desgewenst ook als interim manager in om, zoals ze zelf zegt: “aan de KRACHT knoppen om bij invoering van nieuw beleid en andere werkprocessen ook aan nieuw gedrag te draaien”.

Verbondenheid
De grote vraag is: hoe kun je medestanders verbinden aan verbeteren en veranderen? “Alleen verbetertools invoeren? Dat kan, mensen gaan er wel mee aan de slag, maar na een tijdje zakt de energie weg en blijft het bij het oude”, zo is de ervaring van Jansen. Wat heeft wel effect? Jansen: “Door het leiderschap van het middenkader in te zetten. De rol en aansturing vanuit het middenkader is essentieel.” Jansen ziet twee assen: de as van de verbetertools in het werk– de opdracht om iets te doen volgens een bepaalde manier – en de as van het leiderschap die zorgt voor betrokken- en bevlogenheid.”

“Ik zie heel veel mensen en leidinggevenden met goede intenties. Toch wil het nog niet altijd lukken. Met de twee-assenaanpak is er een uitkomst voor degenen die nu nog worstelen met hun teams.”

Vergelijk
Jansen maakt een vergelijk met het RTL4-programma EHBO (Eerste Hulp Bij Opvoeden): “Je ziet daar nanny Jo de situatie en interactie tussen ouders en hun hopeloze kinderen bekijken. Nanny Jo doet dan twee dingen: ze brengt meer structuur voor de kinderen aan en geeft de ouders handvatten voor een andere omgang met kinderen. Verbetertools en leiderschap dus.”

De bijdrage van Eveline Jansen aan het symposium Bevlogen & Verbonden van FMGezondheidszorg op donderdag 10 november in Kempenhaeghe in Heeze belooft er één vol met interactie te worden. En een bijdrage met ‘huiswerk’. Jansen tot slot: “Ik gun het leidinggevenden om mensen bevlogen te maken.”

Aanmelden en inschrijven
Het najaarssymposium Bevlogen & Verbonden wordt op donderdag 10 november gehouden bij Kempenhaeghe, Sterkselseweg 65 in Heeze. Het programma voorziet in een ontvangst met lunch om 12.30 uur, een programma met vier sprekers* onder leiding van dagvoorzitter Carel Wielinga (concept consultant bij ISS Facility Services), en een netwerkborrel met buffet. Deelname aan dit symposium is voor leden en bedrijfsleden gratis; niet-leden betalen € 85,-. Aanmelden kan via het verenigingsbureau van FMGezondheidszorg: [email protected] .

*De vier gastsprekers Eveline Jansen (directeur van Evelutie), Kees Stroomer (algemeen directeur van ISS Facility Services), Jan Kuipers (algemeen directeur van FranklinCovey) en Hans Boom (dirigent) zorgen voor heel veel inspiratie en informatie. En voor heel veel bevlogenheid en verbinding.

Deel dit artikel

Ook interessant: