“Conclusies onderzoek over relatie schoonmaak en longziekten mag en kan je zo niet trekken”

augustus 31, 2017 in Nieuws, NVZ

Klaas Gravesteijn - NVZ 2Schoonmaken is een risicoberoep: schoonmakers sterven vaker aan longziekten”. “Poetshulp tot 2,5 keer vatbaarder voor dodelijke longziekten dan bedienden.” “Blij met extra aandacht voor dit probleem”; de Belgische media hebben deze dagen hun mond vol van het onderzoek van Laura Van den Borre. Ook Schoonmaakjournaal publiceerde het nieuws: Poetshulpen overlijden vaker aan longziekten, maar legde ook haar oor te luister bij NVZ, de branchevereniging voor de was- en reinigingsmiddelenindustrie.

Doctoraatsstudente Laura Van Den Borre (VUB) analyseerde voor haar onderzoek meer dan 200.000 overlijdens bij mannen en bijna 60.000 bij vrouwen. Grote boosdoeners zijn de longziekten en chronische longaandoeningen als bronchitis en longemfyseem spannen de kroon. Dat schoonmaak een risicoberoep is, concludeert Van Den Borne ook.

Zwaar versus licht beroep
Het hoeft geen betoog dat schoonmaak een zwaar beroep is, evenmin dat dat feit effect op de gezondheid heeft. “Bastian Ravesteijn publiceerde in 2016 zijn promotieonderzoek en adviseerde dat mensen met zware beroepen zich na hun vijftigste zouden moeten omscholen om te voorkomen dat hun werk zoveel schade toebrengt dat ze niet meer kunnen werken”, reageert Klaas Gravesteijn van NVZ. “Het gezondheidseffect van één jaar fysiek zwaar werk op latere leeftijd is namelijk vergelijkbaar met het effect van maar liefst zestien maanden ouder worden.”

Gravesteijn vervolgt: “In haar onderzoek van Van Den Borne vergelijkt zij fysiek zware beroepen, zoals verpleegkundige en stratenmaker, met fysiek minder belastende beroepen als administratief medewerker. Die uitkomsten zijn geen verrassing. Het was interessanter geweest als in het onderzoek een vergelijking was gemaakt tussen een schoonmaker en een ander zwaar fysiek beroep als metselaar.”

Missers in het onderzoek
Van Den Borne heeft het gezondheidsaspect roken versus en niet-roken wel in haar onderzoek  meegenomen, daarentegen worden aspecten als huisvesting en levensstijl niet meegenomen. Daarnaast heeft het betrekking op België en rijst de vraag: is haar onderzoek demografisch vergelijkbaar met Nederland of andere landen?

Hoewel de berichtgeving in de Belgische media anders doet vermoeden, kan NVZ in het studieonderzoek geen link met schoonmaakmiddelen ontdekken: “Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat het aan de producten zou liggen, dat schoonmakers een grotere kans maken op overlijden aan longziekten. Het onderzoek laat dit op geen enkele wijze zien.” Daarnaast wil de NVZ benadrukken dat reinigingsproducten die op de markt worden gebracht, moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen, zoals REACH. Ze voldoen aan uiterst strenge criteria en de reinigingsmiddelen moeten en zijn dus goed. Kortom: op basis van het onderzoek kan en mag je niet zeggen dat er een  relatie is tussen schoonmaak en longziekten.

Delen