Column: Veranderende arbeidsmarkt

Edgar Engelen - Clear4CleanIn de 25 jaar die ik in de schoonmaak werk, was het zo dat in tijden van crisis schoonmaakbedrijven kunnen kiezen uit een groot aanbod van potentiële medewerkers. In deze periode vond men het minder beschamend om in de schoonmaak een paar uurtjes te werken. In de avonduren een centje extra te verdienen. Als ik nu kijk wat er aan schoonmaakwerk wordt aangeboden, dan is dat bijna allemaal op de dag. Het extra centje bijverdienen verdwijnt langzamerhand uit de schoonmaak; overdag schoonmaken komt daarvoor terug.

Dat heeft consequenties: de ‘eisen’ aan de schoonmaakmedewerker veranderen.  Representatief, goede persoonlijke hygiëne, communicatieve vaardigheden en een gastvrije instelling als dienstverlener. En de schoonmaakmedewerker verandert ook: van een onzichtbare held naar een zichtbare gastvrouw/-heer met minimaal mavo-niveau. Welk effect heeft dit op de arbeidsmarkt van de schoonmaak? Qua uren verandert er niet veel, maar de uren worden wel anders ingezet. Een voorbeeld: in plaats van drie taken van twee uur in de avond, nu één taak van zes uur overdag. Hierdoor wordt het voor potentiële arbeidskrachten op de arbeidsmarkt aantrekkelijker om te kiezen voor een carrière in de schoonmaak. Voor de potentiële arbeidskrachten die een centje bij willen verdienen, is deze verschuiving minder aantrekkelijk.

De potentiële arbeidskracht die de Nederlandse taal minder beheerst, met een minder representatief voorkomen en een odeur-probleem maakt op de schoonmaakarbeidsmarkt door dagschoonmaak minder kans op werk. Voor de schoonmaakbedrijven en hun klanten is het als eerste belangrijk, dat een goede kwalitatieve dienst wordt geleverd, waarin zij zich herkenen en de keuze valt dan momenteel vaak op dagschoonmaak. Schoonmaken veelal in combinatie met een andere facilitaire dienstverlenende taak of taken.

De arbeidsmarkt binnen de schoonmaak krimpt. Niet alleen door de economische recessie, maar dus ook door de verschuiving van de schoonmaaktaken van de avond naar de dag. Het schoonmaakwerk verandert van één onzichtbare en storende taak tijdens kantooruren naar een zichtbare taak met toegevoegde waarde. Wordt al het schoonmaakwerk dan naar de dag verplaatst? Nee, dat antwoord kan ik u met een gerust hart geven. Door de diversiteit aan schoonmaakwerkzaamheden en opdrachtgevers gaat dit niet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de foodsector, waar het proces overdag niet gestopt kan worden om de boel schoon te maken. Of bedrijven die 24/7 draaien; de schoonmaak moet daarop inhaken. En wat te denken van de entertainmentbranche?!

De arbeidsmarkt van de schoonmaak verandert: van een markt om bij te verdienen naar eentje waarop men trots is. Dus kan ik hardop zeggen “Ik werk in de schoonmaakbranche!”.

Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean

×