CNV daagt hotels voor schoonmaakcode uit: gouden emmer of natte dweil?

april 19, 2018 in Nieuws

CNV Vakmensen start vandaag een campagne om hotels te bewegen om de Schoonmaakcode te ondertekenen. “Door de code te ondertekenen, laten hotels zien dat ze de hotelschoonmakers op een eerlijke en nette manier willen behandelen. Dat is hard nodig, want er gaat helaas nog steeds veel mis in de hotelschoonmaak”, constateert Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. Hotels die de code onderschrijven, krijgen van de bond een certificaat met een gouden emmer. Hotels die ondanks herhaald aandringen weigeren, kunnen rekenen op een natte dweil.  

CNV Vakmensen zet zich al jaren in voor hotelschoonmakers. “De werkdruk is hoog en de hotelschoonmakers worden lang niet altijd volgens de cao betaald. Dat komt omdat ze – tegen de regels – vaak per kamer worden betaald in plaats van per gewerkt uur”, zegt Kampherbeek.

Het schoonmaakbedrijf waar de schoonmakers in dienst zijn, is natuurlijk als eerste verantwoordelijk voor een goede naleving van de cao, zegt Kampherbeek. “Maar wij vinden dat hotels, als opdrachtgever van het schoonmaakbedrijf, ook een verantwoordelijkheid hebben. Het gaat om hún hotel, hún kamers en hún gasten.”

Appèl op hotels
Sinds de introductie van de Schoonmaakcode, in 2012, hebben ruim 1400 bedrijven en organisaties de code ondertekend. De lijst telt echter slechts tientallen hotels. “Dat is natuurlijk veel te weinig”, zegt Kampherbeek. “Daarom gaan we de komende tijd zelf bij de hotels langs om hen op te roepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de code te ondertekenen. Hotels kunnen daarmee echt verschil maken, als het gaat om de arbeidsomstandigheden van hotelschoonmakers. Ze laten zien dat ze bij een aanbesteding rekening houden met schoonmakers en niet alleen voor de laagste prijs gaan.”

Meldpunt voor hotelschoonmakers
Voor de schoonmakers is de bond een meldpunt gestart. Kampherbeek: “We roepen schoonmakers op om hun ervaringen te delen. Ze kunnen ook hun eigen hotel voordragen voor de gouden emmer of de natte dweil.”

Lees meer over deze campagne >

Over CNV Vakmensen
CNV Vakmensen behartigt de belangen van werknemers in de sectoren industrie, bouw, vervoer, handel, diensten en voeding.

Delen