CBS: “Positieve omzetontwikkeling schoonmaakbedrijven”

Volgens CBS zagen de zakelijke dienstverleners hun omzet in het vierde kwartaal stijgen en was het aantal faillissementen relatief laag. In haar kwartaalmonitor over het vierde kwartaal van 2017 signaleert CBS ook dat de omzet van de schoonmaakbedrijven in deze periode met 6,8% steeg. Daarentegen werden er meer faillissementen over schoonmaakbedrijven uitgesproken.

De omzet van de schoonmakers steeg in de periode oktober tot en met december met 6,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee ligt de groei hoger dan in het derde kwartaal van 2017 en was die gelijk aan het tweede kwartaal van 2017 toen de groei respectievelijk 5,9 en 6,8% bedroeg. De prijzen van de schoonmaakbedrijven stegen, net als de voorgaande twee kwartalen, met 2,1% in vergelijking met een jaar eerder.

Meer schoonmakers failliet
In het vierde kwartaal van 2017 zijn er 17 schoonmaakbedrijven failliet gegaan. Dit zijn er 5 meer dan in het voorgaande kwartaal, toen er nog 12 schoonmakers bankroet gingen. Gemiddeld gingen er 17 bedrijven per kwartaal failliet in 2017. In 2016 waren dit er nog gemiddeld 19 per kwartaal.

Prijsstijgingen verwacht in eerste kwartaal 2018
De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2018 zijn bij schoonmaakbedrijven positief. Per saldo verwacht 7% van de ondernemers een groei van de omzet. Ondernemers verwachten een verbetering van het economisch klimaat in het eerste kwartaal. Per saldo voorziet 8% een verbetering. De verwachtingen met betrekking tot de personeelssterkte zijn vergelijkbaar met die in het voorgaande kwartaal. Per saldo verwacht 7% een groei van het personeelsbestand. Het aantal ondernemers dat een toename van de prijzen voorziet ligt fors hoger dan drie maanden geleden. Nu verwacht per saldo 41% van de schoonmaak- en hoveniersbedrijven prijsstijgingen.

Een overzicht van de ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening in het vierde kwartaal van 2017 leest u door op deze link te klikken.