AAFM en Asito project The Dutch Mountains finalist World Changing Ideas Award

schoonmaakjournaal Dutch MountainsHet project The Dutch Mountains is uitgeroepen tot finalist van de World Changing Ideas Award. Deze prijs is een initiatief van Fast Company, ‘s werelds grootste progressieve zakelijke mediaplatform met een focus op innovatie in techniek, economie, leiderschap en design. Met de award eert het toonaangevende Amerikaanse magazine bedrijven, projecten en concepten, die innovatieve en creatieve oplossingen bieden voor mondiale maatschappelijke problemen. Asito en AAFM Facility Management zijn trotse partner in dit unieke project.

The Dutch Mountains is een bedrijfs- en verblijfscomplex dat de regio Eindhoven in 2020 moet verrijken. In het gebouw, dat naast een groot park en publieke voorzieningen onder meer ook longstay- en shortstay faciliteiten, een conferentiecentrum en bedrijfshuisvesting omvat, worden allerlei hightech innovaties toegepast. Daarmee staat het symbool voor wat de slimste regio ter wereld wordt genoemd. Deze technologieën maken van het gebouw een zeer geavanceerd complex dat een nieuwe standaard zet voor duurzaam ontwikkelen. Het gebouw is maximaal zelfvoorzienend, met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen. AAFM en Asito zijn, als facilitair dienstverleners, vanaf het begin partner van dit project.

Grensverleggend
Het project is in meerdere opzichten grensverleggend. Bijzonder is dat het project wordt ontwikkeld door technologiebedrijven, dienstverleners en installatiebedrijven, normaal gesproken bedrijven die achteraan in de ontwikkelketen zitten. Zij ontwikkelen samen een ‘ecosysteem’ van diensten, technologieën en installaties waarin de gebruiker centraal staat. Het systeem stelt de individuele gebruiker in staat zo plezierig, comfortabel en gezond mogelijk in het gebouw te verblijven: iedere gebruiker kan invloed uitoefenen op zijn eigen – gepersonificeerde – omgeving.

Nieuwe standaard
Arjan Geurtsen, manager marketing en business development van Asito: “Voor ons is deze manier van samenwerking de toekomst. Meerdere partijen die vanaf het prilste stadium hun expertise inbrengen om gezamenlijk tot een geweldige ontwikkeling te komen. Wiewillen uiteindelijk in Dutch Mountains samen met de partners een nieuwe standaard stellen op het gebied van ontwikkeling en beleving. Dit wordt voor ons een showcase waar wij klanten en prospects straks kunnen ‘laten ervaren’. Het is niet klaar als het gebouw er staat, Dutch Mountains blijft een locatie voor Asito om continu door te blijven ontwikkelen in een setting die open innovatie uitstraalt. Asito krijgt hier de kans om al haar innovatief vermogen en ervaring te bundelen in één project met wereldwijd aansprekende partners.”

Slim service-ecosysteem
Alexander Lindeboom, algemeen directeur van AAFM: “Als regisseur van facilitaire diensten zitten we met The Dutch Mountains aan de tekentafel bij de ontwikkeling van een slim ‘service-ecosysteem’. Als ervaren verbinder in de keten bouwen wij mee aan een voor gebruikers ideale interactieve woon-, werk- en verblijfsomgeving. We weten wat gebruikers belangrijk vinden en onze jarenlange ervaring en kennis vormen daarbij een waardevolle bron van informatie. We zijn trots dat we als partner een essentiële bijdrage leveren aan het concreet ontwerpen van ‘Building as a Service’ dat volgens AAFM de toekomst heeft.”

Ontwikkeling
Het gebouw wordt om dit gebruikerssysteem heen ontworpen en gebouwd. Uniek is de flexibiliteit van het gebouw. Ruimtes die de ene dag worden ingezet als hotelkamer zijn de volgende dag inzetbaar als conferentie- of bedrijfsruimte. Muren worden verplaatst door robots en het is de bedoeling dat sommige ruimtes zelfs alleen met virtuele ‘wanden’ worden uitgerust, die op ieder moment op iedere plek kunnen worden geplaatst.

The Dutch Mountains onderscheidt zich bovendien doordat het een totaalsysteem is van diensten. Licht, warmte, voedsel, meubilair, installaties en zelfs gevels en grond worden als diensten in het project geleverd. Dat maakt het mogelijk dat de software én de hardware met de tijd vervangen kunnen worden. Een voorbeeld: de gevels wekken energie op; als er na een aantal jaar een slimmere gevel beschikbaar is die meer energie levert dan de huidige, dan moet die kunnen worden omgewisseld. Dit vraagt om een volstrekt nieuw exploitatie- en organisatiemodel. De ontwikkeling van dat model – wat ‘building as a service’ wordt genoemd – maakt deel uit van het project.

Partners
The Dutch Mountains is een initiatief van BLOC, Studio Marco Vermeulen en Urban XChange. Ontwikkelpartners zijn AAFM/Asito, Dell Technologies, Honeywell en Spie. Arup, de Stichting SlimBouwen, de TU/e en Twice Eindhoven zijn de kennispartners van dit project. Het project wordt ondersteund door de gemeente Veldhoven, de gemeente waarin de ontwikkeling van The Dutch Mountains beoogd is.

 

×