Terugblik VSR event: Robots banenkillers of superhulpjes?

Mens of machine in de schoonmaakbranche – de titel van het VSR-thema-event op 10 april. De conclusie? Het is mens én machine. VSR nodigde wetenschapper Fabian Dekker en trendwatcher Marcel Bullinga uit en wist  meer dan 100 leden en schoonmaakprofs te boeien en bereiken. Welke impact heeft technologie en robotisering op de arbeidsmarkt in het algemeen en op de schoonmaakmarkt in het bijzonder? Zijn robots banenkillers of superhulpjes? Een van mogelijke geruststellingen: “Robotisering gaat niet zo hard.”

“We zitten in een transformatie. Een transformatie van een fysieke naar een digitale economie. Van Kodak naar Instagram, van V&D naar Amazon en van The Free Record Shop naar Spotify”, legt Fabian Dekker uit. Maar er blijkt een verschil tussen de opkomst van technologie en die van robotisering. Dat laatste gaat namelijk helemaal zo hard nog niet: slechts 25 van de bedrijven is met robotisering bezig, tegenover 30% met technologie.

Effect robotisering?
Volgens Dekker is het effect van robotisering nog onduidelijk: “Volgens het ene bureau levert robotisering banen op, terwijl een ander beweert dat banen verloren gaan”. Trendwatcher Marcel Bullinga: “Je kunt zelf kiezen. Er zijn positieve en pessimistische onderzoeken. De mens is gewoon een super slim wezen. Robots kunnen routinematig werk overnemen en geprogrammeerd worden om een zwart-witte koe te herkennen, maar een roodbonte koe herkennen ze dan weer niet als een koe. Dat moet je een robot allemaal leren.”

Geen zorgen
“De schoonmaakbranche hoeft zich niet zo’n zorgen te maken. Niet-routinematige handelingen zijn immers moeilijk te automatiseren, zoals klantcontact”, stelt Dekker. Ondertussen constateert Bullinga dat iedereen al zijn eigen robot heeft: een smartphone. “Een technisch wonder en sociale ramp”. Het illustreert hoe robots zich vermommen. “Alles om je heen wordt robot en sensorisch; het wordt onderdeel van de gewone leefomgeving.”

Biedt technologie biedt ook kansen en wordt de schoonmaakbranche straks overbodig? Zijn robots banenkillers of superhulpjes? Inga van Uchelen, freelance tekstschrijver/journalist geeft daarop namens VSR antwoord in haar verslag.

Henk Snaterse maakte deze filmimpressie:

×