HUBOT: eerste uitzendbureau voor mensen en robots open

HUBOT: hoe robots onze toekomstige beroepen menselijker kunnen maken. Op 21 oktober opent HUBOT, het uitzendbureau voor mensen en ‘robots’, zijn deuren in de Eindhovense MediaMarkt. De als uitzendbureau vermomde expositie is onderdeel van de Dutch Design Week (21-29 oktober 2017). Initiatiefnemers van HUBOT zijn Next Nature Network, gemeente Eindhoven en Start Foundation. HUBOT laat in zestien futuristische beroepen zien, waaronder de huishoudhulp in de thuiszorg, dat robots mensen niet per se hoeven te verdringen, maar dat we door samenwerking elkaar juist kunnen versterken.

Want hoe kijkt de samenleving tegen robots aan? Als beangstigende objecten waarmee mensen op de arbeidsmarkt moeten concurreren? Als technologie die stuurbaar is? Of zelfs als nieuwe soort waarmee we kunnen samenleven? Bij veel mensen roept de term robotisering negatieve associaties op, een doemscenario waarin robots banen van mensen afpakken. Volgens dit uitgangspunt staan werkgevers voor een keuze: laat ik de taak uitvoeren door een robot of een mens?

Wereld aan mogelijkheden
Na een bezoek aan HUBOT kijken bezoekers heel anders naar technologie (en het gebruik ervan). Want als we het begrip van vervanging, van het een óf het ander, laten varen en inzien dat mens en robot elkaar ook beter kunnen laten functioneren, gaat er een wereld aan mogelijkheden open; een wereld waarin juist nieuwe banen ontstaan.

Empowered by Robots
HUBOT is onderdeel van het overkoepelend programma Empowered by Robots, opgestart in 2016 door wethouder economie Staf Depla (gemeente Eindhoven), Jos Verhoeven (Start Foundation) en ontworpen door Koert van Mensvoort (Next Nature Network). Empowered by Robots wil de positieve aandacht vestigen op de kansen en voordelen die technologische ontwikkelingen bieden voor de arbeidsmarkt. Centraal hierbij staan mensen met minder kansen op werk of van wie de banen ogenschijnlijk bedreigd worden door robots.

Thuiszorgmedewerker 2.0
Een van de zestien beroepen die HUBOT toont, is de thuiszorgmedewerker. Als thuiszorgmedewerker ben je verantwoordelijk voor de ondersteuning van zorgbehoevende ouderen, zieken of gehandicapten. Vroeger werkte je als een robot op een strak schema van 15 minuten per zorgvrager, waarin je voornamelijk aan het schoonmaken was voordat je naar de volgende klant moest rennen. Terwijl de intelligente schoonmaakdrone de boel schoonmaakt, heb jij weer tijd voor een praatje en aandacht voor de mensen.

Vanaf 21 oktober
HUBOT opent zijn deuren op de Dutch Design Week vanaf 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven, Boschdijktunnel 1 (op vijf minuten loopafstand van het centraal station). HUBOT sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Een bezoek aan HUBOT is kosteloos. Op zaterdag 14 oktober gaat de HUBOT-website live.

×