Terugblik op symposium FMG en Alpheios: “Werken met plezier basis voor geluk en gezond”

Wie een zweverige middag voor ogen had, kwam bedrogen uit, want het symposium Voor iedereen een droombaan. Het kan! was er een van informatie, inspiratie en interactie. Het Delftse model, zoals het gloednieuwe Reinier de Graaf Gasthuis wordt genoemd en waar genezing en welbevinden centraal staan, sloot naadloos op de rode draad van het symposium dat beroepsvereniging FMGezondheidszorg en Alpheios hadden georganiseerd. Een kort verslag met enkele fotomomenten.

80 deelnemers genoten van het programma van 3 gastsprekers/workshopleiders die onder leiding van dagvoorzitter Rita Brouwer van Alpheios inzoomden op de mens – “Eindelijk staat de mens centraal” – en mensgericht of betekenisvol werken. Met veel aandacht voor plezier, geluk en gezondheid.

Eigen regie
Over het laatste aspect zette Machteld Huber van het Institute of Positive Health (iPH) de deelnemers aan het denken. De ervaringsdeskundige in ziek zijn (“en dan heb ik het over meer dan een griepje”) is het brein, de initiator en ambassadeur van het concept van Positieve Gezondheid. “We moeten om, niet alleen omdat slechts 4% van het gezondheidszorgbudget van € 95 miljard aan preventie wordt besteed, maar ook omdat de gezondheidszorg nu niets anders is dan ziekenzorg”, aldus Huber. Persoonlijke ervaringen, jarenlange studies en vele onderzoeken leidden ertoe dat Huber zelfs de definitie van gezondheid van de World Health Organization kon veranderen, en nu door velen wordt gezien en erkend. Eigen regie blijkt essentieel voor een positieve gezondheid (“chronische ziekten zijn voor 70% te wijten aan levensstijl”. Samengevat is positieve gezondheid het bevorderen van een veerkrachtig en betekenisvol leven in een gezondheidbevorderende omgeving. En de link met werk? Zingevend werk maakt mensen gezond.

Werk en geluk
“Zitten is het nieuwe roken, dusss….” Glenn van der Burg startte zijn bijdrage aan het symposium van FMGezondheidszorg en Alpheios met een verzoek aan de deelnemers: “Ga staan en beweeg mee”. Het was even wennen om in deze setting op de klanken van Happy van Pharell Williams te dansen, maar het idee dat meer bewegen je leven verlengt, geeft een gevoel van geluk. Geluk en gezond zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, aldus Van der Burg van PowerPeople. Zo ook werk en geluk: “Werkenden zijn gelukkiger en gezonder. Werk is goed voor elk!” Van der Burg had twee tips: “Geef mensen betekenisvol werk, want daarmee kunnen zij hun eigen handelen en gedrag beïnvloeden. En geeft ze aandacht.”

Anders kijken en doen
Vertrouwen, visie en voortgang waren de drie pijlers van de workshop onder leiding van Bastiaan Willekes. Aan de hand van stellingen nam Willekes de deelnemers mee naar het 21e eeuws organiseren, want het moet en kan anders. “Met gelijkwaardigheid, vertrouwen en diversiteit als bases kun je verder komen als je er anders naar durft en kunt kijken”, aldus Willekes. Laat je gevoel meespreken. Samenwerken, samen sparren en samen verder. Dus nodigde hij de workshopdeelnemers uit om onder elkaar telefoonnummers uit te wisselen om elkaar te stimuleren op de weg naar de 21e eeuw.