Herman Kok op FMG-congres: “Waardecreatie en facilities in de zorg”

mei 25, 2018 in Nieuws, FMGezondheidszorg

“Op 14 juni ga ik vertellen over waardecreatie in de zorg. Hoe kun je dat met facilities bereiken? Hoe kun je schoonmaak inzetten als onderscheidend element van je organisatie of bedrijf? Er zijn voldoende aansprekende voorbeelden en onderzoeken die bewijzen dat het kan”, overtuigt dr. Herman Kok, universitair docent aan de Wageningen University en een van de vier gastsprekers én mindsetters op het congres van FMGezondheidszorg op donderdagmiddag 14 juni in het inspirerende i-team Global Event Center in Eindhoven.

“Excellente dienstverleners als Ritz-Carlton en Johns Hopkins Hospital zetten écht in op schoonmaak. Wij blijven nog te veel hangen in de kosten”, stelt Herman Kok, universitair docent facility management aan de Wageningen University. Dat schoonmaak geen dissatisfier is, bewijzen genoemde bedrijven weet Kok, maar ook zijn promotieonderzoek en onderzoek door zijn bedrijf Shign – een spin off van de Universiteit van Wageningen – tonen het aan. “Tijdens het FMG-congres op 14 juni ga ik vertellen en de deelnemers inspireren over waardecreatie in de zorg door facilities. Hoe creëer je healing spaces in de gezondheidszorg: het échte  onderscheid en de bijdrage aan herstel van patiënten en cliënten? Mijn bijdrage aan het congres wordt een echte hands on-bijdrage: morgen aan de slag.”

Vier mindsetters
Vier sprekers zullen u op het aanstaande congres van beroepsvereniging FMGezondheidszorg meenemen in De standaard veranderen: wetenschapper Herman Kok, directeur van Made Blue Foundation Machiel van Dooren, Karin Valckenier (diensthoofd schoonmaak van het Maria Middelares Ziekenhuis) en auteur, inspirator, motivator, mindsetter en energiebooster Jan van Setten. Daarnaast gaan de deelnemers op 14 juni op experience tour onder leiding van Frank van de Ven, CEO van i-team Global.

Werkplek in relatie tot prestaties
Kok vervolgt: “De rode draad waarmee we ons bij Shign bezighouden, is wat mensen van hun werkplek vinden in relatie van tot hun prestaties. We onderzoeken de impact van de werkomgeving op welzijn, gezondheid, betrokkenheid, productiviteit enzovoort. Is dat door toedoen van licht? De catering? Het sanitair? Welke omgevingsfactoren dragen bij, positief of negatief? Het is de kunst om prestaties te verbeteren en maximaliseren. Iedereen praat over middeltjes, maar het gaat om beleving. Bijvoorbeeld sanitair, dat grote impact heeft op de gastvrijheidsbeleving.”

Beleving is het sleutelwoord
Beleving blijkt de sleutel tot succes. “Health care management: wat kan en wil ik ermee? Reinheid, lucht, licht; het zijn aspecten die van invloed zijn op de beleving van een patiënt. De kans zit ‘m in business empowerment: de patiënt centraal stellen en hem of haar de keuze geven”, legt Kok uit. “Onze gezondheidszorg is vooral handelend. De power vanuit facilitair oogpunt zit ‘m bijvoorbeeld in zaken in een kamer waarin de patiënt verblijft, aan te kunnen passen. De patiënt laten beleven: waar voelt hij/zij zich goed bij. Neem reinheidsbeleving en de kleur, geur en inrichting van een kamer. Die zijn van groot belang en invloed. Je zet schoonmaak zo op een heel andere manier neer.”

Aanmelden
Wat wil en kun je bereiken als FM’er in de gezondheidszorg? Herman Kok geeft op 14 juni handvatten, tips & trucks, waarmee u direct aan de slag kunt. Kortom, quick wins. Aanmelden kan reeds via deze link. Ook niet-FMG-leden zijn welkom.

Over het FMG-congres op 14 juni
De wereld om ons heen verandert continue. Zijn we in staat om mee te veranderen en wat doen we op facilitair gebied? Samen met het team van i-team Global en BOMA organiseert FMGezondheidszorg op donderdag 14 juni vanaf 12.00 uur het themacongres De standaard veranderen. Een programma over de invulling van veranderthema’s met vier mindsetters, een experience tour en tijdens lunch en dinerbuffet volop gelegenheid om te netwerken.

Over de sprekers het congres De standaard veranderen
Vier sprekers zullen u inspireren: wetenschapper Herman Kok, directeur van Made Blue Foundation Machiel van Dooren, Karin Valckenier (diensthoofd schoonmaak van het Maria Middelares Ziekenhuis) en een verrassend veelzijdige ‘mindsetter. En… de experience tour neemt u mee in De standaard veranderen.

Aanmelden kan al! Ook niet-FMG-leden zijn welkom:  https://www.fmgezondheidszorg.nl/10646/voorjaar-symposium

 

 

Delen