20 oktober 2015

Cleanfix robot doet zijn intrede: worden schoonmakers overbodig?

Met de introductie van de schrobzuigrobot RA 660 Navi van Cleanfix kunnen facility managers van gebouwen met veel vierkante meters zich verheugen op een nieuw schoonmaakconcept: Flow Cleaning. Vanaf nu neemt de in Zwitserland ontwikkelde schrobzuigrobot de concrete vloerreiniging op zich. Belangrijkste voordelen: lagere exploitatiekosten voor de gebouwenbeheerder en taakverrijking voor de schoonmaker. “Zijn de mensen echt niet meer nodig?” Het antwoord op deze veel gestelde vraag komt van Roland de Korte, algemeen directeur van Cleanfix Benelux.

“Een volmondig antwoord hierop is: ‘natuurlijk niet’. De schoonmaker gaat in de toekomst een andere rol vervullen. In plaats van achter de machine te lopen wordt hij/zij een operator van een zelfrijdende schrob-/zuigautomaat. Tussentijds kunnen er andere schoonmaaktaken worden verricht.”

Weerstand
De Kort vergelijkt de huidige reinigingsrobot met de eerste PC’s of tekstverwerkers. “Het werk gaat niet weg, maar de wijze waarop wij werken wordt wezenlijk anders. Begrijpelijk dat er veel weerstand is. Iedereen moet zich afvragen of het werk wat hij/zij nu doet nog wel in 2020 bestaat. Iedere stap met innovatie gaat gepaard met kleine gebreken en veel weerstand.”

Tussenfase
“Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het Flow Cleaning-concept. De schoonmaker werkt samen met de robot in een ruimte. De schoonmaker heeft meer tijd voor kwaliteitszaken en bewerkt de hoekjes en randen van de vloer waar de robot niet kan komen. Natuurlijk zijn er ook calculaties waarbij je ervan uitgaat dat de schoonmaker voor een groot gedeelte wordt vervangen. Maar dan gaan we meer uit van meer robots, die gezamenlijk een grotere oppervlakte reinigen, bijvoorbeeld op vliegvelden en in shoppingcentra. Hierbij kan een operator meer machines bedienen. Maar zo ver zijn we nog niet.”

Zwitsers uurwerk
Cleanfix blijft op tal van locaties testen met de RA 660 Navi. Zo was de schrobzuigrobot in het hoofdkantoor van KPN in Den Haag en in The Edge, het gebouw van de toekomst van Deloitte in Amsterdam, wat u in dit filmpje op YouTube ziet. De Korte tot slot: “Deze robot werkt als een Zwitsers uurwerk. Wat is innovatie toch leuk!”

Deel dit artikel

Ook interessant: