Basisschool De Kameleon over Berendsen LightGuide: “Handen wassen wordt gewoonte”

december 4, 2017 in Toilet- en handhygiëne

Op basisschool De Kameleon hangen in de toiletruimtes dispensers met knipperende lichtjes. Ze loodsen de toiletgebruiker – leerlingen en leerkrachten – van zeepdispenser via papierautomaat naar handdesinfectiedispenser. In combinatie met aandacht voor handen wassen, zorgen ze ervoor dat de handhygiëne op school hoog is én blijft. “De resultaten waren meteen geweldig!” Een gesprek in vier vragen met directeur Gio Witjes.

Hoe bent u bij Berendsen LightGuide terecht gekomen?
Eerder dit jaar hadden we een project waarin we extra aandacht schonken aan gezonde voeding en leefstijl. Een ouder tipte ons op Berendsen: hun innovatie LightGuide paste mooi in ons project. Daarom zijn we met een pilot gestart. Na installatie van het systeem hebben we het handenwasgedrag gemeten. De resultaten waren geweldig: iedereen waste zijn handen! Dat is niet gek. In het begin vonden de kinderen het systeem reuze interessant. Je houdt je hand onder de dispenser en er komt automatisch een dosis zeep of een handdoekje uit.

Was u vóór de pilot al bezig met toilethygiëne?
Om eerlijk te zijn: als directeur had ik er geen aandacht voor. Natuurlijk leren we kinderen dat ze hun handen moeten wassen, maar er was geen controle op. Je zag wel eens dat kinderen direct van het toilet terug naar de klas liepen. Een leerpunt voor mezelf is dat ik dit onderwerp beter in de gaten moet houden. Ik ben wel van de hygiëne: zo hebben we vorig jaar de toiletten nog laten renoveren, maar we waren niet gefocust op handenwasgedrag. Proefjes, meerkeuzevragen – dat zorgt ervoor dat het voor de kinderen echt gaat leven.

Hebben de resultaten van LightGuide u verbaasd?
Ik verwachtte wel dat de kinderen hun handen in het begin meer zouden wassen. Maar ik had óók verwacht dat dit gedrag sneller zou verwateren. Rapportages die het systeem draait, laten zien dat het handhygiëneniveau hoog blijft. Dat vind ik positief. Nu zie je de kinderen na toiletbezoek altijd bij de wasbak staan en goed hun handen wassen. Daar heeft de extra aandacht, in de vorm van workshops handhygiëne, aan bijgedragen. LightGuide is een mooi systeem, maar het succes zit hem in het totale plaatje. Het systeem in combinatie met de schoolbrede aandacht voor gezonde voeding en leefstijl.

Wat merkt u concreet aan het gebruik van LightGuide?
De kinderen zijn zich bewuster geworden van het belang van handen wassen. Nu merk je dat dit een gewoonte aan het worden is. Ze doen het en denken er niet meer zo over na. Leerklachten én kinderen zijn er scherper op geworden. Dat merk je als een dispenser leeg is. Dat melden ze meteen. De betrokkenheid is groter geworden.

Is er nog iets wat u zelf wil toevoegen?
Het project over gezonde voeding en leefstijl liep van maart tot en met juni. Sinds het nieuwe schooljaar hebben we een nieuwe groep 3. Deze kinderen hebben niet meegedaan aan de hygiëneworkshops, maar gaan wel mee in de handenwastrend. Goed voorbeeld doet volgen. Daarnaast trekken we de hygiëne nu ook verder dan het toilet. We maken de werkplekken van leerkrachten en leerlingen vaker schoon. En we verwijderen het stof dat zich achter de computers ophoopt. Zo maken we op alle vlakken een verbeterslag in hygiëne door.

Gerelateerd artikel:

Berendsen LightGuide: betere handhygiëne en smart cleaning gaan hand in hand

Delen