FNV thuiszorgmedewerkers: Utrechts beleid in strijd met wet

juli 1, 2016 in Thuiszorg

FNV bondgenoten - pandThuiszorgmedewerkers georganiseerd in de FNV eisen dat de Utrechtse zorgwethouder Kees Diepeveen zich aan de wet gaat houden. De thuiszorgmedewerkers boden de wethouder 30 juni, voorafgaand aan de raadsvergadering, een leesplankje aan.

Thuiszorgmedewerker Myrella denkt dat de wethouder deze wel kan gebruiken: “De rechter was heel duidelijk. Een gemeente kan niet zomaar uren thuiszorg van kwetsbare ouderen afpakken zonder onderzoek te doen naar de individuele omstandigheden van de cliënt. Dat betekent dus dat de duizenden ouderen, die gekort zijn op hun thuiszorg zonder een persoonlijk onderzoek, nog steeds recht hebben op hun oude aantal uren van voor de korting.”

De thuiszorgmedewerkers willen dat deze cliënten per direct hun zorguren terugkrijgen.

Telefonische mededeling
De gemeente Utrecht heeft sinds 1 januari 2015 een nieuw beleid op de thuiszorg. Vierduizend van de zesduizend cliënten met huishoudelijke zorg kregen telefonisch de mededeling dat zij voortaan slechts recht hadden op de standaardvoorziening van 1,5 uur thuiszorg per week, zonder dat er ook maar iemand van de gemeente bij hen over de vloer is geweest. Het regende vervolgens bezwaren in Utrecht. Bijna 900 ouderen wisten de bezwarencommissie te vinden.

Zorguren afgepakt
Van een 96-jarige thuiszorgcliënt werd 2,5 uur thuiszorg per week afgepakt. “Ik had vier uur per week en ging terug naar anderhalf uur. Ik loop met stok of rollator, maar men vond klaarblijkelijk dat ik prima achter een stofzuiger aan kan lopen.”

De Utrechtse wethouder Diepeveen blijft echter volhouden dat het mag wat de gemeente Utrecht doet. Het moet volgens hem alleen beter onderbouwd worden.

Leesplankje
Thuiszorgmedewerkers en cliënten boden de wethouder een leesplankje aan met een oproep erop: “Wethouder houd u aan de wet! Geef ouderen nu hun thuiszorg terug. Zonder individueel onderzoek geen korting.” Sarah Dobbe, campagneleider FNV hierover: “Duizenden kwetsbare ouderen krijgen al anderhalf jaar te weinig thuiszorg en duizenden thuiszorgmedewerkers lopen dus uren werk mis. De ellende heeft al lang genoeg geduurd. Het is dankzij de uitspraak van de hoogste bestuursrechter duidelijk dat het beleid in strijd is met de wet, dus gemeenten: pas het beleid aan.”

 

Delen