FNV onderzoek: 75% thuiszorgbeleid gemeenten in strijd met wet

november 6, 2016 in Thuiszorg

thuiszorg-beleid-wetFNV Zorg en Welzijn is geschokt over het bericht dat gemeenten in 2015 € 1,2 miljard aan zorggeld op de plank hebben laten liggen. Sarah Dobbe, campagneleider bij de FNV: “Omdat gemeenten geld oppotten ontstaan er gigantische problemen. Ouderen wordt hun thuiszorg afgepakt of moeten uren broodnodige zorg inleveren terwijl ze geacht worden langer thuis te wonen. Tienduizenden thuiszorgmedewerkers zijn ontslagen. Thuiszorgorganisaties gaan failliet, omdat gemeenten te weinig betalen. Het is schrijnend dat gemeenten dit laten gebeuren. Geld voor zorg moet aan zorg worden besteed!”

De grootste klappen zijn het afgelopen jaar gevallen in de thuiszorg. Het beleid van gemeenten ligt al langer flink onder vuur, omdat kwetsbare ouderen de zorg niet krijgen die ze nodig hebben. Vorig jaar was er een recordaantal rechtszaken tegen gemeenten over het korten van thuiszorg. In bijna alle gevallen gaf de rechter de cliënten gelijk en moesten gemeenten hun beslissing terugdraaien.

Schandalig
“Uit onderzoek van FNV Zorg en welzijn bleek dat het beleid van driekwart van de gemeenten in strijd is met de wet. Hierdoor zijn diverse grote thuiszorgorganisaties, zoals TSN, failliet gegaan. Nu blijkt dat al deze ellende voorkomen had kunnen worden, omdat gemeenten een gigantische hoeveelheid geld hebben opgepot. Hier is maar één woord voor: schandalig,” vervolgt Dobbe.

1 miljoen mensen tekenen petitie
De FNV heeft vorig jaar afspraken gemaakt met het Kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, nadat bijna 1 miljoen mensen de Volkspetitie Red de Zorg hebben getekend. Hierdoor is een groot deel van de bezuinigingen op de thuiszorg teruggedraaid.

Dobbe: “We hebben ervoor gezorgd dat het bezuinigen op de thuiszorg is gestopt. Een akkoord gesloten met de Nederlandse gemeenten dat er meer geld is voor de thuiszorg. En nu blijkt dat gemeenten er gewoon mee doorgaan ondanks dat ze wel het geld krijgen. Dit is niet acceptabel. We eisen dan ook dat de gemeenten hun afspraken nakomen en geld voor zorg aan zorg gaan besteden.”

Bron: FNV

Delen